keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Nyt se sitten alkoi...

Enpä muista aiempaa kertaa milloin olisin vapaaehtoisesti tarttunut lapioon ja alkanut kaivamaan maata. Tämä on se hetki jolloin näkee tuleeko hommasta mitään vai heittäytyykö laiskaksi. En kyllä aio luovuttaa vaan pidän lupaukseni. Eli ei muuta kuin lapio työpäivän jälkeen kouraan ja hiki virtaamaan...


Pyrin kääntämään maata käsivoimin niin paljon kuin suinkin ehdin ja kykenen. Onneksi tätä kaivamista ei tarvi joka vuosi tehdä vaan kerran kohopenkin tehdessä sitä voi vähemmällä vaivalla hyödyntää seuraavana keväänä. Motivaatiota antaa ajatus siitä että jokainen neliö tuottaa selvää rahaa. Ja se että tuotokset on takuulla luomua, hyvää, ja ei todellakaan homeista niinkuin lähes kaikkien kauppojen luomutiskit.

Ylimääräinen bonus on se että tulee kovaa treeniä ja saa raitista ilmaa :P.

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Lisää nikkarointia

Heti kun viikonloppu alkaa, tarvii pistää aika hyödyksi :o). Tullut jo jonkin aikaa kirottua sitä että ei ole ollut mitään kätevää ja kestävää puunkantotelinettä. Mietiskelin tuossa talven aikana että ostaisin sellaisen metallisen version mutta kaupalliset näyttävät olevan suurimmaksi osaksi vain näytiksi kuin varsinaiseen puunkantoon. Siis meinaan että niihin sopii sellainen kevyt sylillinen polttopuuta.

No kun kerran nuukasti ja omavaraisesti mennään, nakutin parissa minuutissa oman version. Itse asiassa vaikka hökötys näyttää myös pikaisesti tehdyltä, se toimii loistavasti! Yksi telineellinen riittää mainiosti puuhellaan vaikka olisi minkälaiset leipomiset alla. Teen kesäaikaan vähän korkeamman ja nätimmän. Jos vaikka saisi samaan kantoon myös takkapuut... tai ehkä selkä katkeaa :P.

Päätyönähän minulla piti olla nuo lämpölavat, joten tein yhden sellaisen lisää. Osa puista on vanhoja raatolautoja pitkin varastoa ja pihaa mutta toimii tähän tarkoitukseen hyvin. Ajattelin säästää noita siistimpiä puita sisätarkoituksiin jos mahdollista.

Yksi homma jonka vielä samaan henkäykseen rakensin olikin tomaateille oma kehikko. Veikkaan että joudun tekemään toisen mokoman kun noita tomaattitaimia on ihan mielettömästi. Yksi erikoisuus tuossa telineessä on vaikka se ei silmiä hivelekään. Loppui nimittäin naulat, joten otin uuden lähestymistavan nikkarointiin, eli ilman nauloja :). Teetti hiukasen enemmän työtä mutta siitä tuli yllättävän tukeva! Jos jostain syystä alkaa elämään, laitan vielä joitain tukipuita noille kulmapuille.


Toivoinkin tilaisuutta päästä kokeilemaan naulatonta nikkarointia, joten tämä oli ensimmäiseksi työksi ihan hyvää harjoitusta ;).

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Kevään ensimmäiset... tai siis syksyn viimeiset

Omasta maasta elämisen jakso julistettu alkaneeksi! :) No joo, onhan näitä satoja aiemminkin tullut mutta ei ennen vastaavalla omistautumisella ja päämäärällä.

Eli mitä siis jo nyt?




Oli hymy korviin asti kun sain puhelun töihin että tänään syödään oman maan antimia! Vaikka aiemminkin olemme omia antimia syöneet, silti juuri tämä maa-artisokkakeitto maistui erityisen hyvältä! Se oli kuin jonkinlainen enne että tämä polku johon olemme astuneet olisi se polku joka vie todelliseen onneen :). 

Veikkaan että yksi suurimpia inspiroijia tällä polulla on ollut sellainen enemmän tai vähemmän kuuluisa henkilö kuin Lasse Nordlund (hyvä artikkeli hänestä ja perheestään löytyy täältä). Olen lukenut tohkeissani hänen kanssaan käytyjä kirjeenvaihtoja. Huomasin olevani monestakin asiasta hänen kanssaan samaa mieltä ja  haaveilen mahdollisuudesta samanlaiseen elämään. 

Meillä on juuri sopivan kokoinen tontti nykyisen perheen elättämiseen, mutta puuta ei kyllä löydy. Joten jonkinlaisessa kompromississa joudutaan elämään kunnes joku oma metsä hankitaan. Tai sitten ostamme tuota peltoa lisää ja kasvatamme itse :).

Suosittelen tutustumaan edellä mainittuihin linkkeihin :).

lauantai 10. huhtikuuta 2010

Oma kanala tuottaa parhaat kananmunat :P

Pieni aikahyppy viime vuoteen. Päätettiin silloin ottaa omia kanoja kun kerran maalla asutaan ja jokseenkin tuntui kivemmalta ajatukselta saada omat kananmunat kuin ostella sellaisia kaupasta.

Tiedä miten niitäkin kanoja on kohdeltu ja mitä ovat syöneet vaikka olisivatkin luomua.

Suurin homma olikin tilojen järjestäminen. Meillä oli ulkorakennuksessa outo pimeä huone jossa oli jostain syystä vedetty vanhojen ikkunoiden eteen uusi lautaverhoilu ulkopuolelta. Joten homma aloitettiin aukaisemalla vanhat ikkunat käyttöön ja pistämällä kalkkia seiniin.


Huone tuli heti niin mukavan valoisaksi! Lattia on betonia, joten sinne sai hyvin laitettua pahnat kanoille ja hiekkaa sekä turvetta pohjaan.




Vanhat sisältä puretut hyllytasot saivat uusiokäyttöä kanojen pesinä :)


Kuvista puuttuu korkeammalle ylettyvät orret joissa kanat ja kukko viettävät yönsä :)


Näin entiselle kaupunkilaiselle kanalan hankinta oli melkoinen kokemus :D. En olisi ikinä arvannut kuinka viihdyttäviä lemmikkejä kanat ja kukko voivat oikeasti olla. Suosittelen lämpimästi! Nämä jopa tarjoavat ruoat ja hoitaminen on todella edullista. Lähitiloilta saimme luomujyviä pussikaupalla, kuin myös oljet ja muut tarpeet.

Omista ruoantähteistä on riittänyt kanoille monipuolista ruokaa yli tarpeiden. Aikomuksena onkin hankkia lisää kanoja kun tuli koettua ensimmäinen vuosi näiden eläinten parissa. Toivottavasti saataisiin myös omia tipujakin :). Tässä vielä kuvaa kanalan asukeista:



Mikään ei luo niin maalaista tunnelmaa kuin kukon kiekumiseen herääminen kesäaamuisin :).

maanantai 5. huhtikuuta 2010

Vanhassa vara parempi

Silloin kun kotoa löytyy joitain harvinaisia aarteita, täytyy ne myös huoltaa arvoiseensa kuntoon :). Miltä kuullostaisi 1938 vuoden Husqvarna ompelukone:



Tämä laite ei ole nähnyt todellista toimintaa moneen kymmeneen vuoteen joten otin tehtäväkseni huoltaa sen käyttökuntoon. Sanotaanpa vielä että minulla ei ollut mitään käsitystä miten laitteen edes kuuluisi toimia muuta kuin että polkimia sotkiessa pitäisi neulan liikkua :o).

Tämä aarre oli vielä jopa niin hyvin säilytetty että laatikosta löytyi alkuperäinen käyttöohje:



Itse asiassa löysin huolto-ohjeita jo aiemmin eräästä kirjasta nimeltä "Vanhassa vara parempi" (Valitut palat). Mutta katsotaanpa mitä alkuperäinen ohje neuvoo...



"Jos kone on pitemmän aikaa käyttämättä sattuu helposti että öljy pikiintyy ja aiheuttaa koneen kankean käynnin. Tällöin puhdistetaan kone parhaiten siten, että kuvissa 1 ja 2 merkityissä öljyreijissä käytetään paloöljyä tai bensiiniä. Konetta poljetaan hetken kiivaasti, pyyhitään sitten puhtaaksi ja voidellaan hyvällä koneöljyllä."

Selkisi! Kone ei ainakaan alkuun hievahtanutkaan, vain poljin pyöri. Noh, ei muuta kuin kokeilemaan. Bensiinin sijaan ajattelin käyttää tinneriä puhdistukseen ja hyvin hoitikin hommansa. Nämä vanhat koneet on niin loistavia ettei tarvi pelätä muoviosien sulamista vahvojen aineiden kanssa (mutta suosittelen pysymään tuossa bensassa jos ei ole varma mitä osia kone sisältää. Tinnerillä kun on ikävä vaikutus muoviin, puuhun ym.)

Suurimmat koneistot saa näkyviin helposti:










Vanhan öljyn putsauksen jälkeen pääsinkin sitten lisäämään uutta öljyä. Sitä menikin ihan kohtalaisesti. Pikkuhiljaa alkoi koneisto heräämään henkiin ja nostalginen nakutus kantautui korviin :). Lisäsin vielä öljyä polkimiinkin ja johan lähti rullaamaan!

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Jotain hyödyllistä pientä

Puuh, pientä urakointia tänään. Mukavaa kun on vapaata niin ehtii ja jaksaa tehdä jotain kotonakin :). Eli tällä kertaa omavaraisuutta tavoitellessa ajattelin tehdä valmiiksi pari kätevää lämpölavaa odotellessani edellisessä postauksessa saapuvaa hyödykettä :). Shh, kerron siitä sitten kun se on kasattu ;).

Toivomme kovasti omaa kasvihuonetta, mutta päädyimme kompromissiin että teen vain lämpölavoja tällä kertaa. Nämä kun näyttävät varsin käteviltä ja helpoilta tehdä :P.

Eli tällaisia niistä tuli, ja lisää tulee vielä niin paljon kuin nauloja ja lautatavaraa riittää:




Vielä tarvii laittaa jonkinlainen nostoköysi tai vastaava ettei tarvi kynsillä repiä lasia irti kehyksistä. Nämä ikkunat tuli hankittua paikallisesta kirpparista ja löytyy noita vielä omasta takaa muutamia :). Hamstrasin niitä hullun kiilto silmissä sitä kasvihuonetta varten mutta toistaiseksi käytän niitä noihin lämpölavoihin.

Nyt kun nuo loput lumet lähtisi pois niin voi alkaa tositoimiin pihalla :P.

Voisin varmaan tähän samaan hengenvetoon lisätä muutaman kuvan pikkuhyödykkeistä joita tuli tuossa puukolla veistetty. Eli vaimo kaipasi metallisen kinnasneulan tilalle puisen niin muutaman minuutin vuolennan jälkeen syntyi ihan kivan tuntuinen puuversio:




Ja kun kerran puukon tupesta vedin niin teinpä sitten elämäni ensimmäisen voiveitsenkin




Ei ainakaan vielä ole katkennut ja tuntuu mukavan tukevalta :). Toki olisin voinut tuon kaivertaa vielä jotenkin nätiksi mutta miksi turhaan. Kuulin jo toiveita uudesta ulko-ovesta, joten kyllä siinä onkin sitten kaiverreltavaa...

Eiköhän siinä taas jotain tällä erää ja palailen sorvin ääreen :).

Mieli rentoutuu

Lupasin pelotella kätten töillä joten täältä tulee :). Tuossa jonkin verran ennen joulua ajattelin että olisi kiva aloittaa joku uusi harrastus. Joku sellainen mitä ei ihan kaikki tutut ole kokeillut ja josta olisi mahdollisesti hyötyä kotonakin. Jostain syystä mieleen tuli koristekaiverrus. Vaikka en ole mitenkään sinut puun työstämisessä, lähinnä yhden keittiörempan tehnyt ja muutaman pihakompostin, ajattelin silti että kyllä sen oppii jos sitä tekee.

Avopuoliso yllätti minut jouluna yhdellä aloitussetillä kaiverrustalttoja ja laitoin lastut lentämään... Syntyi tällainen ensimmäinen työ palasta saunalaudepuuta:




Kyllä, luitte oikein! Saunalaudepuuta! :D Ajattelin tuhota pari laudallista harjoitellessa, on ne sentään sopivan paksujakin ja melkoisen oksatonta.

Eli ekasta työstäni tuli tällainen kelttiläinen druidien parantajasymboli. Se on karkea, yritin tehdä liian pientä jälkeä vähän turhan isoilla työkaluilla. Onneksi se näyttää siistimmältä tuolla takan tasolla, kauempana :o).

Mutta uskon että silmiinne osui enemmänkin tuo kukkalauta, se olikin sitten toinen työni. Avovaimo toivoi että kaivertaisin hänelle jonkin hienon kukkalaudan jossa on jotain kelttisolmuja, joten ajattelin sitten haastaa uuden harrastukseni ja motivaationi ihan tosissaan.








Tähän työhön menikin sitten 2-3 kuukautta! Jos olisin tiennyt, en olisi välttämättä lähtenyt leikkiin. Mutta onneksi olen impulsiivinen, näin siis lähti työ alkuun ja kun alku oli saatu, en millään voinut jättää sitä tekemättä loppuun. Olihan se mieluisa lahja avokille ;).

Hmm... tarvinnee lopettaa tämä postaus lyhyeen kun kotiin on saapumassa eräs erityisen himoittu hyödyke joka liittyy tuohon omavaraisuuteen. Siitä sitten myöhemmin ;).


perjantai 2. huhtikuuta 2010

Mitä, kuka ja missä? Miksi?

Ensiksi voisinkin varoittaa että tämä on ensimmäinen blogini :). No OK, avovaimolla on ollut blogeja jo vuosien ajan ja olen sivussa päässyt tutustumaan niiden toimintaan, joten ehkä tämä lähtee liikkeelle ihan hyvin.



Kuka siis olen, mitä ajattelin jakaa blogissani ja miksi?

Olen sellainen parhaassa työiässä oleva it-alan ammattilainen, voitte kutsua minua Haploksi :P. Sen sijaan että olisin oikein ylimotivoitunut uraohjus, olen lähinnä alkanut kyllästyä täysin nykyiseen työhöni ja maailmalla vellovaan kulutuskulttuuriin. Myös alaa riivaava ylisosiaalisten ominaisuuksien suosiminen on alkanut käydä voimille joten olen alkanut katsomaan muita vaihtoehtoja elannon saamiseksi.

Mistä siis tuloja? Nykyinen työni tarjoaa ihan sopivan palkan. Sillä elää jopa 5-henkinen perhekin. Ajattelin että alanvaihdos voisi helpottaa mutta uskon että huijaan vain itseäni. En halua olla enää palkollisena. Ehkä jonkinlainen toiminimi voisi olla vaihtoehto, saapahan itse enemmän liikkumavaraa työaikojen suhteen. Mutta toiminimellä ei varsinkaan alkuun mitään kummoisia tuloja saada. Joten sitten päädyin ajatukseen omavaraistaloudesta. Jos menot saisi minimoitua tarpeeksi, voisiko pienimuotoisella yrittämisellä pärjätä ihan hyvin?

Eli siksi siis tämä blogi. Ajattelin laittaa tänne kaikkea omavaraisuuteen tähtääviä vinkkejä ja kokemuksia, joita ihmiset voivat sitten kauhistella :). Ja toivottavasti siitä on apua myös muille samasta asiasta haaveileville ihmisille.

Julkaisen täällä myös omia kätten töitä. Pyydän huomioimaan että olen elänyt yli 20 vuotta kaupungissa kerrostalossa, joten kaikki työkalut ja remontit eivät ole mitään hirveän tuttuja :D.

Tervetuloa siis lukemaan ja kommentoimaan!