sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Paljon hikeä ja vaivaa, vähän pinta-alaa

Kun on tarpeeksi suolainen tuuri, saat käsiisi vain savimaata jota sitten yrität laittaa viljelykuntoon. Uskoin jo että kun mukana on 100% oma innostus ja tarmo, voisi pinta-ala olla isokin, mutta karu savimaa vie turhat luulot pois:


Koko noin 10 * 8 metriä, eli ei syömistarpeita edes yhden ihmisen vuositarpeisiin :(. Palasta puuttuu vielä mansikat joille tarvii hakea lisää multaa.




Koko noin 5 * 3 metriä. Oli jo aiemmin muokattu maa, joten kääntäminen oli todella vaivatonta. Rikkaruohojen juuria sai kyllä seuloa jonkin verran.


Vielä olisi tarkoitus kääntää ulkorakennuksen takana olevaa maata mikä on päässyt kasvamaan rikkakasveja äärimmilleen... puuh. No, sielläkin on jo muutamaan otteeseen aiemmin maata muokattu, joten voi mennä kevyemmin. Mutta aika alkaa käymään pahasti vähiin. 

Oppii kyllä arvostamaan ruokaa kun tätä käsin tekee :).

Savimaasta vielä sen verran että sitä täytyy valmistella ennakkoon. Vaikka kuinka sekoitettiin multaa, soraa ja turvetta sekaan, savi jää koviksi ja isoiksi kikkareiksi. Saapa nähdä mitkä lajikkeet tuossa karussa maassa tänä kesänä selviää :). 

tiistai 11. toukokuuta 2010

Sähkölaitehelvetti

Joskus tulee aikoja jolloin tuntuu kuin koko talo hajoaisi käsiin. Olen huomannut tässä n. 6 vuoden ajan perheellisenä omakotitalossa asuneena että seuraavat asiat ovat yhtä juhlaa tapahtuessaan:

- pesukone menee rikki
- lämminvesivaraaja menee rikki
- astianpesukone menee rikki
- sähkökatkos (provided by Fortum)
- wc  menee rikki

Näihin vielä kun yhdistät satunnaisesti seuraavat tapahtumat:

- noro-virus tai vatsatauti (vähintään kaksi lasta taloudessa)
- vilustuminen
- kevään kylvöt ja maanmuokkaukset

Alkaako ahdistamaan?

Meillä hajosi tuossa viime vuoden puolella astianpesukone. Se olikin kuin pieni vesipuisto. Kone imi vettä hanasta ja samalla jäi ikilooppiin että poisti sitä poistoputken kautta pois :D. Ihmeteltiin miksi kone käy monta tuntia. No, eipä suruttanut, se oli ihan paska muutenkin. Ei edes pessyt kunnolla. Se oli varmaan alkusysäys tälle jo hyväksi todetulle elämäntavalle että ei mitään uusia elektroniikkaromuja kotiin. Siitä sitten laitettiin myös keittiö kunnon rempan alle. Ennen siellä oli ympäri vuoden käytössä ainakin 10 eri sähkölaitetta:

- lamppu
- sähköliesi + uuni
- jääkaappi
- pakastin
- kahvinkeitin
- vedenkeitin
- leivänpaahdin
- mikroaaltouuni
- liesituuletin
- sähköpatteri
- astianpesukone

Remontin jälkeen vanhoista elektroniikkalaitteista ainoastaan lamppu jäi. Jääkaappi ja pakastin laitettiin meidän kylmäeteiseen. Näin ei tarvinnut talvella pitää kuin pakastinta päällä. Jääkaappi oli toimeettomana suurimman osaa talvesta kun pidimme ruokatavarat eteisen hyllyillä.

Kaiken muun korvasi vain yksi hankinta: puulämmitteinen hella. Ja astiat pestään nykyisin käsin.

Voisi kuvitella että puuliesi olisi jotenkin hankalaa mutta ei todellakaan. Saat samalla tehtyä kahvit, teevedet, leipomiset, ruoat, lämmityksen sekä romun lämminvesivaraajan reistaillessa myös lämpimät pesuvedet!

Miten ihmeessä ihmiset ovat voineet olla aikoinaan niin tyhmiä että ovat poistaneet vanhat puuliedet ja ottaneet jotkut ihmeen sähköromut tilalle?

Nyt kun meillä alkoi reistailemaan myös tuo vanha posliiniponi, olen harkinnut että jos ehdin, korjaamisen sijaan revin koko romun helvettiin ja rakennan sisäkuivakäymälän. Se toimii sitten koko lopun talon elinkaaren ajan.

Tälle äijälle riitti.

keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Havaintoja ja muistiinpanoja

Koska tämän blogin on tarkoitus olla myös päiväkirjan tapainen, laitankin muutaman muistutuksen itselleni talteen:
  • Heti kun lumet sulaa, KAHDET eväät töihin. Yksi työpäivän keskivaiheilla ja toinen satsi ennen töistä lähtöä - jaksaa paremmin lapion kanssa kun matkaa ensiksi 1,5 tuntia kotiin.
  • Heti kun lumi sulaa, lapiota saa käyttää iltaan asti (jos siis on uusi peltoalue tiedossa). Eli kello 20-21 asti joka mahdollinen päivä (sateisia päiviä on melkoisesti). Siltikään se ei riitä. Viikonloppuisin siihen asti kunnes tekee mieli itkeä.
  • Kasvata vähemmän chiliä! Pari lajiketta saa luvan riittää. Vievät ihan liikaa esikasvatustilaa.
  • Varaa ainakin kolme eri vaatekertaa työtä varten. Kunnon kerrastot kun tuo viima puree läpi.
  • Varaa paljon tasoja ikkunoiden eteen esikasvatusta varten (lautoja + kiinnitysraudat, pöytiä, kaappeja, jne)
  • Varaudu hiekan ostoon (ainakin 120 €), multaan (15 € peräkärryllinen) ja turpeeseen (n. 10 € kärryllinen?). Kutteripuruakin tarvinnee ostaa, hinta n. 14€ kuutio.
  • Ei eläinkauppoja keväällä! Menee ihan tuhottomasti aikaa.
  • Suunnittele hyvissä ajoin sekaviljelyjärjestys. Koodaa vaikka ohjelma sitä varten talven aikana niin ei tarvi pähkäillä kiireessä.
Lista jatkuu sitä mukaa kun uutta tulee mieleen :).

Joskus löytyy reilujakin ihmisiä :)

Täytyi tehdä ihan oma postaus tehdä tälle asialle. Piti meinaan tuossa pari päivää sitten käydä hakemassa lähitienoolta perävaunullinen multaa mansikoita varten. Mutta en sitten tajunnut soittaa ennakkoon multajalostamoon että olen tulossa pienen satsin ostamaan, joten kävi niin että jouduimme odottamaan rekkakuormallisen täyttöä paikanpäällä.

Huonoksi onneksi olimme ajoittaneet reissun niin tarkalleen että pääsisimme hakemaan poikamme harrasteista paluumatkalla, mutta jouduimmekin odotuksen vuoksi palaamaan tyhjin vaunuin. Noh, sovimme että palaamme hakemaan multaa sen jälkeen jolloin jalostamolla ei ole niin kovaa kiirettä.

Takaisin tullessamme saimmekin sitten multamme ja maksun sijaan multajalostamon omistaja totesi että hän tarjoaa koska jouduimme yhden turhan reissun tekemään. Harvemmin näin reiluja ihmisiä eteen tulee :).

Toinen hyvä kokemus oli kun noita heiniämme ostimme. Satsi oli itsessään jo edullinen (poistomyyntiä) mutta sovimme hintaan myös kuljetuksen (kaksi lastia). Kävipä sitten silleen että myyjä arvioi kuormallisten määrän hiukan väärin ja jäi n. 40 heinäpaalia odottamaan kolmatta reissua. Hän siihen sitten totesi että onko meillä oljelle tarvetta? Sanoin että toki sitäkin tarvitaan. Hän sitten tarjosi kaupan päälle reilun satsin olkipaaleja jottei tarvi puolityhjällä kuormalla liikkua :D.

Monet kiitokset kaikille reiluille ihmisille :).

maanantai 3. toukokuuta 2010

Lapio heiluu

Selkään sattuu! Kaikki voimat poissa! :P Koko päivän hakannut lapiolla juurista savimaata ja se määrä mitä nyt on käännetty näyttää kertakaikkisen olemattomalta! Voi helvata että on raskasta :D. Kasakomposteja on nyt piha pullollaan ja tavaraa tarvii kuskata koko ajan vain kauemmaksi mikä inhottavasti hidastaa vauhtia. Jos taas jätän sitä sivuun odottamaan "parempaa hetkeä" niin kasat kasvaa ruohoa maata myöten ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Sama kuin kaivaisin maan kahdesti.

En kyllä luovuta! Tätä tahtia on kyllä kohta tarve numeroa isommille paidoille taikka muuten vain vaihtovaatteille kun rinta pukkaa karvan sijasta rautasäikeitä ja repii nykyiset palasiksi.

On tuossa muutakin tullut tehtyä. Esim. kanoille piti rakentaa isompi ulkoaitaus (jätelautoja ym.). Meille kun tuli lisää aivan valloittavia asukkaita kanalaan:





Tiedättekö söpöyden asteen jossa meinaa tulla itku ja nauru yhtäaikaa? Nämä ovat juuri sellaisia :D. Miten joku voi oikeasti syödä kanaa?