keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Vielä yksi kuttu ja ensimmäiset lypsyt

No nyt meille sitten tuli tuo uusin asukkimme, Alma-niminen kuttu :). Harmi että hänelle piti heti antaa loistorjunta kun väiveet vaivasivat kovasti, mutta pikapuolin häneltä kutinat katoavat. Lääkkeessä on viikon varoaika ennen kuin maitoa voi käyttää, joten nämä ensilypsyt menevät harjoitteluina. Ei sinällään paha asia, ei harmita niin paljon jos maito sotkeentuu :). Lisäksi noilla voi huoletta kuitenkin harjoitella esim. juuston tekoa. Se kun ei näytä olevan ihan yksinkertaista.

Alma katselemassa menoa, uusi paikka ja uudet kuviot :)

Lypsäminen ei kyllä mennyt ihan noin vain :). Näin alkuun ajattelimme molemmat osallistua tapahtumaan kunnes tulee tuntuma ja nopeus. Puolisolta se onnistui huomattavasti paremmin, itse en meinannut saada maitoa ulos ollenkaan :D. Ja hitauden vuoksi on joutunut hakemaan kuivaa leipää kesken lypsyn jotta Alma pysyisi paikallaan. Onneksi hänellä on kärsivällinen ja ymmärtäväinen luonne :). Hyvä aika vielä harjoitella ennen kuin maito tulee omaan käyttöön.

Tuli tuossa vielä tehty lisää voitakin, tai siis puoliso teki :). Tällä kertaa n. kilon satsi ja kirnupiimää on jo reilun litran verran. Ostimme kaupasta -30% tarjouksessa ollutta kuohukermaa ja laitettiin yöksi sellaisenaan huoneenlämpöön odottelemaan ja oli jopa herkullisempaa kuin edellinen satsi! Erona oli vain se että nyt ei käytetty piimää yhtään vaan ihan n. puoli päivää odottanutta kermaa jossa mukana muutama desi jo vähän valmiiksi happamoitunutta kermaa. Ei tämä mitään halpaa voita ole, mutta tarkoitus on totutella sen tekoon kunnes omat maidot saadaan käyttöön :).

Vuohenmaidolla onkin vähän erilaisempi lähtökohta kun pitää ensin saada kerma eroteltua maidosta. Siitä sitten lisää kunhan olemme ekan satsin onnistuneet tekemään täällä :).

10 kommenttia:

  1. Voimia ja kärsivällisyyttä lypsämiseen. Ihanaa päästä lukemaan teidän uurastusta paremman elämän puolesta. Meillä on myös keittiössä +14-+16 astetta, pidämme tuvan puolella pönttöuunin lämmöllä noin +20 astetta. t. maiju männiköltä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista :). Lypsy alkaa täälläkin jo sujua viikon harjoittelun jälkeen :).

      Poista
  2. Hei, luin noita aiempia kirjoituksia.Siellä kerroit kynttilän teosta omista aineksista. Voisitko kertoa ohjeet tarkemmin ja minkä verran mehiläisvahaa menee (kerätäänkö se kerran vuoteen vai miten. Ei ole hajuakaan). Ja se sydänlangan teko. Meillä on myös pyrkimys omavaraistalouteen. Voi miten paljon se tuottaa mielihyvää, vaikka paljon pitää nähdä vaivaa. Ei tule tyhjästä omavaraisuuskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehiläisvahan keruu sijoittuu talviaikaan. Kastamistekniikalla kynttilät syntyvät yksinkertaisuudessaan sulattamalla mehiläisvaha vesihautessa (sulattamisastia saa olla melko korkea). Sydänlankaa kastetaan sulassa vahassa ja nostetaan kuivumaan, ja tätä jatketaan kunnes kynttilä on halutun paksuinen. Googlaamalla löytyy paljn ohjeita tuohon kynttilän tekoon, esim. http://www.avoinmuseo.fi/joulu/ohje_kynttila.php

      Sydänlangan teko on täällä vasta alussa, joten siihen ei vielä ole antaa kunnon ohjetta, kokeilemaan vaan :).

      Poista
  3. Jos laitatte suolaa voihin, niin missä vaiheessa sen lisäätte?

    VastaaPoista
  4. Itse lypsin ensimmäistä kertaa noin 7-vuotiaana, kun maatalon samanikäinen tytär oli hyvä kaverina ja piti minulle "lehmänhoitokurssin". :D Oli kyllä pirun vaikeaa. Onneksi oli kärsivällinen lehmä... Oli muuten parasta lapsuustouhua ikinä olla mukana maatalon meiningeissä. Samaisessa maatalossa isoisovanhempani itseasiassa tapasivat - renkinä ja piikana.

    Olen kanssa tehnyt itse voita, ja se on kyllä aivan mahtava makuista. Kerran iskin oikei jackpottiin: lähikaupassa oli litratolkulla alennuskermaa. Sitten tulikin testailtua suolatonta voita, normisuolaista ja reippaammin suolattua. Harmittaa, että periaatteesa voin tekeminen itse ei kannata, mutta toisaalta osaisiko vähän säännöstellä sitä voin roiskimista pannulle, jos voi olisi itsetehtyä ja kalliimpaa? Sen sijaan smetanan teko itse on kannattavaa. Kermaa 2 dl, 60 g smetanaa, sekoitetaan ja annetaan tekeytyä huoneenlämmössä pari päivää. Olen huomannut, että viileämmässä huoneenlämmössä tulee parempaa smetanaa. Seuraavaan satsiin tarvitseekin sitten vain siemenen edellisestä satsista ja kerman. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi olla että voita tulee säästeliäämmin käytettyä. Törmäsin jossain tietoon että 6 litrasta vuohenmaitoa saisi n. 2dl kermaa (separaattorin avulla), tuosta siis tulisi ehkä noin 1dl voita :). Kaapimalla kermat pinnalta määrä olisi jopa vähäisempi. Mutta vasta kun on itse tehnyt, tietää varmasti :).

      Poista
  5. Voi vati. Kohta lakkaan lukemasta tätä blogia. Minäkii tahon vuohia!!! Ja omaa kermaa ja smetanaa ja voita ja vuohenjuustoo jajajaja.... Hmh. Ja niitä mehiläisiä ja hunajaa. Ja mehiläisvahaa mistä voi tehdä saippuaa ja huulirasvaa ja kynttilöitä. Ja yrttitarhan. Ja kesäkeittiön. Pari omppupuuta. Marjapensaita. Okei, tänä kesänä miä hommaan sen talon, hommaan varmaan hommaan!!!
    -Katja :D

    VastaaPoista