maanantai 24. maaliskuuta 2014

Kotiviljely vaarassa, vielä voi vaikuttaa

Linkkasin tästä muistaakseni aiemminkin, mutta laitan vielä uudestaan varmuudeksi. Olen hyvin huolissani siitä mitä isot mahtifirmat yrittävät jatkuvasti ajaa läpi maailmalla, tällä kertaa siementen rekisteröintiä ja kotiviljelyn kieltämistä EU:n alueella.

Artikkeli on vanha mutta siltikään allekirjoituksia ei ole tullut avaaz.orgille edes 100000 kpl koko euroopasta. Joko tämä kertoo ihmisten täydestä välinpitämättömyydestä tai toivottavasti vain tietämättömyydestä mitä kaikkea maailmalla on liikkeellä meidän päämme menoksi.

Olkaa hyvät ja lukekaa ja käykää allekirjoittamassa vetoomus avaaz.orgin sivuilla (linkki löytyy tuosta uutisesta):

http://www.magneettimedia.com/eu-haluaa-rekisteroida-kasvit-ja-siemenet-ja-estaa-kotiviljelyn/



Miltä kuullostaisi siementen kieltolaki?





maanantai 10. maaliskuuta 2014

Huhhuh, kevät on täällä

Niin se "lepokin" loppuu kun kevättä pukkaa. Meillä loppui polttopuut talvella ja jouduttiin parin kuukauden ajan lämmittelemään lähinnä kynttilöiden varassa. Oltiin onnekkaita kun oli kuitenkin näin lämmin talvi tällä kertaa. Yllättävän lämpimäksi näin pieni kämppä niilläkin saatiin tosin se järjetön nokimäärä suttasi kyllä katonrajat aika iloisesti. Tulipahan taas jotain ylimääräistä puhdetta kaiken muunkin tärkeän ohelle.

Niin, kevättä tosiaan. Nyt taas alkaa sellainen heiluminen että heikkoa (itseäni) jo pelottaa. Tänään hoidettiin mehiläispesien pohjien putsaukset. Samalla tietysti tarkistettiin ruokatilannekin. Pesät painoivat niin mielettömästi että lisää syötävää en nähnyt tarpeen laittaa yhteenkään. Saipahan selkä kunnon epäergonomisen lihasrassauksen kun noita järkäleitä siirteli.

Tällä kertaa muuten tuli käytettyä talviruokinnassa puolittain myös mehiläisten omaa hunajaa. Viime kesänä jätin siis talvipesän tyhjentämättä hunajista (alimman pesälootan) ja ovat selviytyneet erinomaisesti ainakin tämän leudon talven. Alemmassa pesässä kun on sitä kevät- ja alkukesähunajaa. Sokerilientäkin tuli annettua mutta selvästi vähemmän. Pyrin kokeilemaan aina omavaraisempia ratkaisuja mutta varovaisesti, nämä kun eivät mitään ihan edullisia ole.




Toimintakuvaa :D

Yksi pesä olikin kuollut mutta sen tiesin jo etukäteen kun ei saatu uutta emoa sinne ajoissa hankittua. Silti ihan hyvin kun osaa arvioida menetykset, on edes jonkinlainen tuntuma hommaan tullut. Ja punkkitorjuntaan riitti tällä kertaa tymolityynyt. Viime kerralla tuli käytettyä muurahaishappoa ja oksaalihappotiputusta.

Mutta tällaista kevään aloitusta täällä. Huomenista lähtien aletaankin keräämään koivunmahlaa, on ainakin ennusteiden mukaan säät suosimassa joten sisällä ei turhia istuta :).

Lisäys: Turhan aikaisin innostuin mahloista. Vaikka kevät on ollut etuajassa, mahlaa ei tipu vielä ainakaan täälläpäin. Odotellaan siis, tulipahan tarvikkeet käyttövalmiiksi.