lauantai 22. helmikuuta 2014

Led-valojen ekologisuus ja taloudellisuus - huonoksi todettu

Tänään pimeni asuntomme ensimmäinen led-lamppu. Se oli sellainen Superled-kaupasta tilattu E27-kantainen led-lamppu jolle luvattiin jopa 20 vuoden vaihtoväliä. Hintaakin oli vielä 2012 huikeat 19.90€ kappale. Ajattelimme tietysti ekologisesti ja vaihdoimme lamput sitä mukaan näihin ekologisempiin vaihtoehtoihin kun vanhat hehkulamput poksahtivat. Jos ne kerran kestää noin kauan niin sehän ois sitten suht kohtuullinen hinta, n. 1€ / vuosi / lamppu + pienempi sähkölasku.

Voi mitä hölmöjä olimmekaan. Tämä lamppu ei kestänyt edes 3 vuotta.

Mutta kas, yhtä tyhmiä ovat näköjään päättäjämme EU:n korkealla pallilla. Tämähän pelastaa meidät ympäristökatastrofeilta kun sähköä kulutetaan vähemmän. Viis siitä että kaupat tarjoavat näille lampuille korkeintaan vuoden takuun ja mainospuheissaan miljoona vuotta käyttöaikaa. Lompakkoni ainakin keveni, eipähän pala sähköä myöskään bittien muodossa kun pankkitilin numero käyttää vähemmän binäärejä saldon näyttöön. Olen onnellinen.

Vihdoin tunnen jotain yhtäläisyyttä näiden päättäjiemme kanssa. Tämä pieni hetki elämässäni jolloin tunnen oloni oikein tyhmäksi, se yhdistää minut edes hetkeksi heihin. Nyt tiedän miksi elämämme on näin älyttömän vaikeaa.

Vinkkinä voin sanoa että vanhoja hehkulamppuja voi tilata ainakin ebay:stä kohtuuhintaan, käsittääkseni näitä "ekopommeja" ei saa myydä EU:ssa (vai onko tämä taas vain Suomessa) mutta niitä voinee tilata EU:n ulkopuolelta, täytyy ainakin kokeilla. Tosin tulee nähtäväksi miten posti runtelee paketin joten palailen tähän asiaan sitten kun löytyy pikkaisen rahaa tähän kokeiluun.

Ekologinen pyrin olemaan aina kun mahdollista mutta en mikään ihan tomppeli joka heittää rahat menemään minne vain sattuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti