tiistai 18. huhtikuuta 2023

Kun maailma tarjoaa keppiä ja risuja, rakennetaan risuaita!

Voinee joiltakin läikähtää kahvit rinnalle kun näkee että Kohti omavaraistaloutta -blogi on palannut uuden postauksen kanssa... ööö... n. 8 vuoden paussin jälkeen. Uskoisin että siihen on vaikuttanut viimeisimmät kriisit maailmalla jotka ovat saaneet ihmiset hädän partaalle.

Itseäni hämmästyttää se että aikoinaan vuosia sitten kun tämän blogin aloitin, ajatuksenani ei ollut kirjoittaa sitä selviytymisajatuksella. Mutta näiden viimeisimpien kriisien myötä olen huomannut miten tärkeä osa omavaraisuudesta arjen selvitytymisessä on tullut.

Aikoinaan edullisten sähköjen aikaan kerroin kuinka vähäistä sähkökulua arkemme on tarjonnut kun osasimme suunnitella taloutta omavaraisemmaksi. Ette arvaakaan miten tarpeelliseksi tämä järjestely aikanaan osoittautui sähkökriisin aikana. Kulujen pienentäminen oli meille lopulta helppoa kun olimme olleet tässä tilanteessa vapaaehtoisesti ennenkin, tiesimme miten säilömme ruokaa ilman sähköä, miten valmistamme sapuskat ilman sähköä ja omat polttopuut auttoivat läpi talven. Onneksi ledien aikaan valojenkaan käyttö ei ollut niin kallista. Monet "viihteet" jäivät mutta se kompensoitiin lautapeleillä ja perheen yhdessäololla.

Mutta siis, tällä kertaa palaan kirjoittamaan säännöllisesti tänne, en ole edes seurannut kuinka monta erilaista omavaraisuusblogia on ohelle jo tullut mutta olettaisin samanlaisia elinkulujen minimoijaa löytyvän jo useamman.

Nyt vähän ohitin otsikon aihetta joten siis siihen!

Olemme aikanaan kokeilleet erilaisia aitaideoita tontillamme. Se ei ole iso tontti mutta tällä hetkellä tarve aidalle on akuutimpi kuin aiemmin. Syynä on rusakkojen ja etenkin valkohäntäpeurojen uskomaton lisääntyminen. Monet varmasti lähtee rakentamaan sitä "punainen tupa ja perunamaa" -maalattua aitaa rajaamaan tonttia mutta se maksaa, se on työlästä ja varsinkin se vie paljon aikaa. Meillä yrittäjinä ei nykyisin ole niin paljon tunteja käytettävissä joten on pakko keksiä parempi ratkaisu, ja sehän löytyi:


Puita kaataessa tulee sivutuotteena niin järkyttävät määrät risua ja oksaa joille ei oikein löydy tarvetta.  Voisin toki marssia kauppaan ja ostaa oksasilppurin mutta sen sijaan säästän ja hoidan kaksi ongelmaa yhdellä iskulla ja lisukkeilla vielä. Tämä aita on kätevä siksikin että sen saa pystyyn ennätysnopeasti. Se pitännee peurat poissa, toivottavasti rusakotkin (jää nähtäväksi) ja pääsen isosta määrästä risukasoja eroon nopeasti. Lisäksi kun meillä ei ole enää mehiläisiä, tämä aita antaa muille pölyttäjille elintilaa.
Kunhan ehdin enemmän risuja tuomaan niin aitakin tiivistyy, nämä aidat voivat olla kuinka leveitä tahansa, itse laitoin tilaa säästääkseni n. 30-50 cm leveydelle. Kun tukitolppia joskus maatuu rikki niin uutta tilalle, kepeistä ei pahemmin pulaa tule :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti