sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Koivunmahlan keruuta

Onpas jälleen päässyt aikaa vierähtämään jokunen tovi! Joskus jaksaa kirjoitella ja sitten tulee taas toppia. Mutta nykyisin menee aika jo niin paljon työn ja työmatkan ääressä ettei ehdi kotona kuin syömään ja nukkumaan...

No mutta, tänään vihdoin päästiin kokeilemaan tuota koivunmahlan keräämistä. Se on kumma miten joskus ei meinaa löytyä edes sopivaa muoviputken pätkää jolla saisi valutettua tuota ihmejuomaa astiaan! Mutta sopivan pätkän saatua tuli laitettua reikiä muutamaan isoon ja pieneen koivuun ja katseltiin ihmeissään kuinka ensimmäiset mahlasatsimme valmistuivat siinä vain odotellessa :).

Näistä olisi sitten tarkoitus tehdä simaa ja kokeiluksi myös pieni määrä siirappia, tosin katsotaan kuinka paljon tavaraa ehdimme saada valutettua kun näin myöhään vasta aloitimmekin. Mutta on se niin herkullista lämpimän auringonpaisteen alla nautiskella! :) Pitännee antaa osan simasta käydä vähän pidemmälti niin saa muutaman yömyssyn verran vahvempaa juotavaa :).

Tänään syötiin ekan kerran tänä vuonna ulkoilmassa. Tuntuu niin hyvälle kun linnut laulavat ja tietää että kesä on vasta tuloillaan!

Lämpimiä kevätpäiviä!

5 kommenttia:

 1. Meillä lapsuudessa isä harrasti mahlan keruuta kotipihan koivuista. Hyvää oli, sitä juotiin meillä kotona sellaisenaan ruokapöydässä. Tiedätkö kuinka monta kertaa voi samasta puusta kerätä, vai kärsiikö puu vaurioita? Pitääkö porattu aukko paittää huolellisesti vahalla, ettei koivu pääse kärsimään taudeista?

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa tuosta mitään sanoa, me poraamme yksittäisen reiän puuhun jonka annetaan valua niin kauan kuin tavaraa tulee. Lopuksi se umpeutuu itsekseen mahlan sokerin voimin, ei tarvi peittää välttämättä millään.

   Käsittääkseni lautatavaraksi puu ei enää kelpaa kun tummuu reiän alueelta, mutta netistä katsoin ettei sillä ole nähty olevan mitään erityisempää vaikutusta puun kuntoon muuten.

   Poista
  2. Tähän voisin vastata näin yli 10 vuoden jälkeen että ne koivut joista mahloja ollaan kerätty ovat yhä hyvävointisia. Nyt huhtkuussa ollaan tehty uudet reiät ja mahlaa jälleen virtaa litroittain :)

   Poista
 2. Mahlan keruusta tulee mieleen karjalainen isomummuni, joka
  keräsi sitä keväisin ja tätä aina odotimme innolla.Mummu vielä kertoi tuon ehkäisevän flunssaa,tiedä oliko tuo vaan juttua vai ei mutta niin hyvää se on..:)
  Anna-Sofia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukenut myös samoista väitteistä mutta pitäisi terveellistä joka tapauksessa olla :)

   Poista