lauantai 26. huhtikuuta 2014

Kiirettä pitää

Kova tahti meidän pikku tilkullamme. Tuo meidän pikkuinen peltopläntti alkaa saada jo vähän muhevampaa koostumusta mutta voi vietävä että siellä on paljon juuria ties mistäkin rikkakasvista. Onneksi puolison koivunmahlasta valmistettu sima valmistui niin nopeasti että sitä on voinut juoda jo nyt janoon. Kummasti piristää tuota lapion käyttöä :D.

Varhaisperunat nyt piti tietty ensiksi saada maahan. Sen verran että riittää muutamaan ateriaan. Tämä siis jo muutamia päiviä sitten, en ole vain ehtinyt tätä postausta aiemmin tekemään.Tuo sadettaja ja oma lampi ovat olleet helpottava lisä. Ihme että pumppu vielä toimii, voisin kuvitella senkin kääkkäävän kohtapian kun takuuaikakin meni umpeen. Sitten mennäänkin käsipelillä. Onneksi lampi on vain kymmenisen metrin päässä viljelyistä. Tänään laitettiin myös porkkanaa, retiisiä, sipulia, piparjuurta, parsaa ja silmän iloksi myös kukkasiakin :).

Nyt on sitten saatu jo omat huusijätöksetkin jo ihan kelvoksi mullaksi. Nämä ovat siis jotain parin-kolmen vuoden takaisia huusi -ja kompostisekoitetta ja tarkoitus olisikin laittaa komposti päälle talvikurpitsaa kasvamaan :).

Ja vierelle pari raparperiaNiin tosiaan koivunmahlaa ollaan keräilty ja puoliso tehnyt niistä simaa. Tietysti pitkälti omavaraista simaa jossa on myös omaa hunajaa sokerin sijasta. En ole parempaa simaa päässyt maistelemaan, paitsi ehkä kun ne ovat käyneet hieman enemmän :D.Ja voi hyvänen aika nuo kanat lisääntyy kovaa tahtia. Meillä on lähinnä ongelmia munantuotannon kanssa kun ei pysty syömään sitä tahtia kuin niitä tulee. On kyllä iloinen ongelma. Munakasta tulee jo korvistakin mutta eiköhän tuossa jossain vaiheessa saada taas polttopuitakin niin pääsee leipomaan kaikkea mahdollista. Äitienpäivän kakkuun nyt niitä menee sentään jokunen taas :).


Ja niin ne muutkin mullikat voi hyvin. Eläimet kirmaavat leikeissään lämmöstä nauttien ja me ihmisparat painetaan maata käännellen taas kuin heikkopäiset. Mutta eipähän ehdi valittamaan etteikö olisi jotain tekemistä :).


8 kommenttia:

 1. Olettepa olleet ahkeria! Täällä työtyöt pahasti haittaavat näitä oikeita remontti-, rakennus- ja viljelyhommia. Jotain on silti kylvettykin.

  Ovatko nuo teidän puput belgianjättejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emä on belgianjätti ja kaksi poikasta belgianjätin ja ranskanlupan sekoituksia :). Molemmat poikaset ovat lähdössä pian uuteen kotiin.

   Poista
 2. Sima on varmasti hyvää, voin sen kuvitella. Mekin tehtiin mahlasimaa, mutta siinä vain tavallista ja intiaaniokeria. Ensi vuonna pitää kyllä ehdottomasti hunjaan tehdä, jos hunajaa on vielä jäljellä.
  Kasvimaan kimpussa täälläkin ollaan oltu, mutta mitään en vielä ole uskaltanut kylvää, kun yöt on vielä niin kylmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi osa siemenistä kestää pientä kylmäkäsittelyä. Harso onneksi auttaa myös asiassa :).

   Poista
 3. Moi. Harkitkaa täksi kesäksi paria kesäpossua. Rakennat niille aitauksen sinne kohtaan mihin haluat ensi kesänä perustaa kasvimaan ja possut kääntää ja lannoittaa tänä kesänä sulle sen kohdan valmiiksi :) Syövät tehokkaasti juuret ja kaivavat kivet maasta. Kevätpuuhat näyttävät etenevän, hyvää jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa possuja tuossa harkitsin vuosi takaperin mutta alkaa eläinkiintiö olla vähän täysi. Liian monta eläintä vie pohjan koko omavaraisuudesta kun tarvii ostella heiniä muualta esim. lampaille ja vuohille. Possut tietty eläisi ruoantähteillä mutta nekin vähät mitä jää menevät jo kanoille.

   Poista
  2. Mä ruokin kesäpossuni täysin ostetulla ohralla ja perunoilla. Lisäksi sain kerran viikkoon ruokalasta ämpärillisen ruokaa niille. Laskin että yhden sian kasvatukseen meni 90euroa ja siihen tietenkin päälle sian hinta, mutta kannattavaksi se silti tuli ja tosiaan tuosta pohjasta saisi loistavan kasvimaan..

   Poista
  3. Siis oletan että kasvatat sian ruoaksi? Meille se ei oikein tuo samaa hyötyä kun ollaan enimmäkseen kasvissyöjiä koko perhe :).

   Poista