tiistai 28. toukokuuta 2024

Kuusenkerkkiä

Kevät on tänä vuonna jaksanut yllättää, ensin muutamilla takatalvilla ja sitten tällä loputtomalla kuumuudella ja auringon heloituksella. Hieman voisi kyllä sadellakkin välillä.

Puutarhatöitä on saanut tehdä iloisesti koko toukokuun ja kyllähän siellä jo perunat pilkistelee mullan alta ja suurin osa esikasvatetuista taimistakin on päässyt pihan puolelle. 

Eteinen on täyttynyt tomaateilla

Myös villikasvien sesonki on parhaimmillaan. Pihalta ja metsistä löytyy nyt kuusenkerkkiä, nokkosta, voikukkaa, siankärsämöä, piharatamoa, koivun-, pihlajan- ja vaahteran lehtiä (jokaisenoikeudet huomioiden). Vaahteran kukat ehtivätkin jo mennä. Niistä valmistui tänä vuonna vaahterankukkasiirappia sekä tietenkin niitä syötiin salaatissa ja leivän päällä.

Kuusenkerkistä pystyy valmistamaan mm. kuusenkerkkäsimaa (jos haluat nauttia tästä juomasta ensi vappuna, säilö kuusenkerkkiä pakkaseen), kuusenkerkkäsuolaa, kuusenkerkkäsiirappia ja ihan vaan kuivattaa tai pakastaa kerkkiä teeaineeksi.

Laitoin teille postauksen loppuun muutaman reseptin kuusenkerkkien hyödyntämiseen. Toivottavasti kokeilette ja kerrotte miten onnistuitte. 

Puutarhatöiden lisäksi hautomakone on päässyt käyntiin yli kymmenen vuoden jälkeen. Meidän aikaisemmat kanathan saivat alkunsa konehaudonnalla ja sitten ne kyllä lisääntyivät ihan itsekkin. Viimoisin mummokananen kuoli vuosi sitten kesällä, oli jo 12 vuotias rouva. 

Ajatuksena oli että kanoja ei ehkä oltaisi enää pidetty, mutta maailman tapahtumat ja yleinen ilmapiiri on saanut ajatukset palaamaan menneisiin suunnitelmiimme, ja niin, nyt on maattarin munia haudonnassa. Katsotaan tuleeko jälleen ensisatsista vain kukkoja, kuten aikaisemmin. 

Että puutarhatöiden lisäksi kanalaa ollaan saatu myös kunnostaa. 

***** ***** ***** ***** *****

KUUSENKERKKÄ RESEPTIT


Kuusenkerkkäsuolan teko on todella vaivatonta, tarvitaan vain hiukan aikaa. Kerkkäsuola antaa ruualle hivenen metsäisen aromin ja onkin loistava mauste juuresten ja sienien kanssa. 

Aineet:

* 2dl Hyvää suolaa

* 2dl Kuusenkerkkiä

Valmistus: Blendaa tai murskaa mortellilla suola ja kerkät tahnaksi. Levitä tahna leivinpaperille ja kuivata auringossa tai jos olet kiireinen pienellä lämmöllä uunissa.

Kun suolatahna on täysin kuivunut voi sen vielä hienontaa blenderillä tai mortellilla ja purkittaa. Kuusenkerkkäsiirappia pystyt valmistamaan kahdella tavalla, aurinkovoimalla tai keittämällä. Valmis siirappi sopii mausteeksi jälkiruokiin, juomiin ja yskänsiirapiksi. 


Keitetty kuusenkerkkäsiirappi

Ainekset:

* 2 litraa kuusenkerkkiä

* 2 litraa vettä

* 1kg sokeria

Valmistus: Laita tuoreet kuusenkerkät ja vesi astiaan ja anna olla yön yli tai yhden vuorokauden peitetyssä astiassa.

Kaada vesi ja kerkät kattilaan ja anna kiehua yhden tunnin. 

Siivilöi kerkät pois ja lisää nesteeseen sokeri. 

Keita seosta noin neljä tuntia keskilämmöllä. Anna viilentyä ja purkita tiiviisiin purkkeihin.


Auringon voimalla valmistettu kuusenkerkkäsiirappi

Ainekset:

* lasipurkki ja kansi

* sokeria

* kuusen kerkkiä

Valmistus: Laita tiiviisti painaen lasipurkkeihin kuusenkerkkiä niin että purkit ovat suunnilleen puolillaan niitä. Täytä purkit lopuksi sokerilla ja purista kannet hyvin kiinni. 

Aseta lasipurkit aurinkoiselle ikkunalle ja anna lämmön sulattaa sokeri ja muuttaa se siirapiksi. Purkkeja on hyvä käännellä välillä. Siirappi on valmista kun kaikki sokerikiteet ovat sulanneet ja siirappi on saanut rusehtavan sävyn. Tässä kohtaa siirapin voi siivilöidä ja purkittaa uudelleen, mutta jos kerkän rämmäleet eivät haittaa ne voi myös jättää siirapin joukkoon. 


Aurinkoisin terveisin: Tanja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti