lauantai 9. heinäkuuta 2011

Kuiviketta ja oman puutavaran tekoa

Olisi varmaan kannattanut odottaa kärsivällisesti että puu kuivuu ennen kuljettamista! Juuri kaatamani puun runkojen raijaaminen sadan metrin päästä onkin kunnon lihaskuntoilua :D. Lautoja kun on tarkoitus tehdä, tein pikaiseen tuollaisen kätevän telineen kuorimista ja halkaisua varten:Ensimmäistä kertaa tällaistakin työkalua käyttämässä, näyttää kuorivan kaarnan varsin kätevästi:


Ja sivutuotteena tulee kätevästi kuivattavaksi huussikuiviketta. Mäntyähän kovasti kehutaan että karkottaa kärpäset ja muut ötökät. Vielä kyllä tarvitsisi rohjeta kokeilemaan sitä Lasse Nordlundin suosittelemaa sammalpaperia. Silloin nämäkin säästyisivät katteeksi viljelyksille.

Ja mitä olisi kesä ilman grillailua, lapset ja puoliso lupautuivat ystävällisesti kohentamaan tulta jotta vaahtokarkista tulisi mukavan paahtunutta:11 kommenttia:

 1. Jos ehdit, selostapa tuon luomugrillin ideaa lähemmin, vai onko vaan grillipuut sytytetty ämpäriin?

  VastaaPoista
 2. Kyseessä on ostettu ämpärigrilli juuri alun remppareissuja varten, joka osoittautui hyväksi reissugrilliksi kantokahvoineen.

  Tuollainen olisi mahdollista ajan kanssa itse tehdä kunhan tekisi metalliämpäriin ilmanottoreiät pohjan tuntumaan reunoille, taivuttaisi ne sisälle josta saa "telineen" erillisille metalliselle polttoastialle.

  Ritilän teko voikin olla vähän hankalempi.

  Ja eipä tuossa kummempia kuin metsästä kuivuneita risukoita pilkottu palamaan. Monet aamukahvit lämmitetty juuri tuolla, lämpenee myös nopeammin kuin sähköhellalla :).

  VastaaPoista
 3. kiva blogi sinulla. Omavarainen elämä ei minulta täysin onnistu , mutta parempi vähän, kuin ei mitään.
  Omavaraisuus aihetta on käsitelty ja tullaan vielä paljon käsittellemään tuolla:
  http://www.survivalismi.com/

  Tervetuloa tutustumaan ;)

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kävinkin jo katselemassa sivustoanne! Olemme itsekin vielä matkalla omavaraisuuteen.

  Täytyy kyllä myöntää että nykyisen remontin ohella on syöty karkkia ja muuta sontaa ihan liikaa stressin alla :(. Toivottavasti saamme tasapainon elämään takaisin mahdollisimman pian ja postausten laatu paranisi :)

  VastaaPoista
 5. Heippa!

  Löysin aivan sattumalta blogisi kun aloin perustamaan juuri saman aiheen blogia itsekkin! :)
  Selailin päälisin puolin blogiasia ja hurahdin kyllä tähän täysin! Innolla odotan uusia tekstejä!
  Käyhän tutustumassa minunkin blogiini joka on kyllä tänään vasta perustettu että sieltä ei löydä vasta kuin yhden aloituskirjoituksen! :)

  T. Suvi!

  VastaaPoista
 6. Hei Suvi ja tervetuloa lukemaan blogiani! Kävin kurkistamassa sinun blogiasi ja löytyi hyviä ideoita korvaamaan kaupan tuotteita :).

  Koetan lähitulevaisuudessa tehdä jonkin postauksen mutta tällä hetkellä on liian kiire pidempiin kirjoitteluihin!

  VastaaPoista
 7. Moro!

  Kyseinen aihe kiinnostaa ja on kiinnostanut minuakin jo vuosia.Kun pääsisiki joskus esim.sähköstä kokonaan irti. Isovanhemmat elivät aikoinaan nykymittapuun mukaan kokolailla omavaraisesti ainakin täällä Kuhmon korvessa.Ei tullut sähköä ja kävellen tai hevosella kulkivat - talvella hiihdettiin!
  Ruuan he kasvattivat itse ja elämisen muut tarpeet esim. työkalut oli pitkälti itsetehtyjä.Toki kirkoltakin piti ostaa esim. suolaa ja jotain muuta tarpeellista.

  Haaveena olisi päästä lähelle em. tapaa mutta eipä taida onnistua vielä aikoihin kun tuo poitsukin on pieni vielä.
  Itse asiassa onkohan moinen nykyään edes mahdollista nykyajan rakennus- ym. määräyksineen?

  Ps. Tässä sitä vaan tietokonetta naputellaan! :)

  t:Tapsa

  VastaaPoista
 8. Eipä taida omavaraisuus täysin onnistua ellet saa perintönä maata ja taloa tai ensin maksa asuntovelkaa pois. Ja uutta taloa on turha yrittää rakentaa omavaraisuus mielessä. Niitä ei ilman sähköhärpäkkeitä enää hyväksytä.

  Paras mahdollisuus on löytää vanha halpa talo jossa on järkevästi suunniteltu lämmitysjärjestelmä (esim. rintamamiestalot) ja hieman omaa maata jota viljellä, unohtamatta metsää polttopuita varten.

  Meilläkin on vain juuri hehtaarin kallioinen metsätontti joten saa kasvatukset suunnitella tarkkaan. Tänä kesänä remontin vuoksi jäi sato selvästi huonommaksi kuin viime vuonna, mutta ei auta valittaminen. Talokin oli ollut joitain vuosia hylättynä joten ei sekään ihan hyvässä hapessa ole, koko ajan tehdään töitä jotta saadaan kuntoon (esim. ostettiin yhteen huoneeseen käytetty vanha porin matti jotta tarkenee talvella + putkien uusimista + pintoja kuntoon, kellarissa liikaa kosteutta ja roudan sekä pakkasen aiheuttamia vaurioita).

  Pienten lasten kanssa etenkin on vaikeaa koska eihän heitäkään täysin omavaraisilla vaatetuksilla voi esim. kouluun laittaa, joutuvat vielä kiusatuksi kun ovat niin erilaisia. Ja luohan omavaraisuus sosiaalisia paineita myös meille vanhemmillekin kun kukaan ei meitä ymmärrä, etenkään omat sukulaiset.

  Omavaraisuuteen täytyy vain pyrkiä pienin askelin ja se palkitsee kun on kärsivällinen.

  VastaaPoista
 9. Tsemppiä projektillenne! Olemme itse etsimässä uutta kotia, jossa voimme pyrkiä omavaraisempaan elämään itse tehden.

  VastaaPoista
 10. Kiitos kannustuksesta ja tsemppiä myös teille! On kiva nähdä että meitä on muitakin, on välillä niin yksinäinen olo näiden aatosten kanssa :).

  VastaaPoista
 11. Kiitos! Välillä oikean talon löytyminen (ei liian kallis, ei liian mätä) :D tuntuu puolen mahdottomalta missiolta, mutta jossain tuolla se on. Oikeaa etsiessä keräillän omaan blogiin tuunaus- ja hyödykeideoita, joita sitten voi toteuttaa kun on sopiva katto päällä. On tää odottelukin kyllä yhden sortin mälsää oleemista.

  VastaaPoista