perjantai 3. helmikuuta 2012

Kuulumisia, elossa ollaan!

Pitkän paussin jälkeen ajattelin pistää postauksen ihan vaan merkiksi että elossa ollaan :). Talvi on niin tylsää ja masentavaa aikaa, etenkin jos ulkona sataa vettä ja on vain pimeätä. Nyt pakkasilla taas on sen verran tekemistä lämmityksen kanssa että ei ehdi kiukuttelemaan.

Nyt kun vihdoin päästiin näihin alle -20 asteen pakkasiin alkaa talon lämmityskykykin olla kunnon testissä. Vasta nyt olemme joutuneet turvautumaan tuohon kolmanteen tulisijaan. Lämmittämiseen menee useampi tunti kun aamun 13 asteen tuntumilta lähdetään lämmittämään. Iltaan mennessä on jo mukavat 20 astetta, joka on mielestäni sopiva kylmää yötä varten. Pitää vain olla lämmin yöpuku yllä, verhot ikkunoiden edessä sekä sisäeteiseen yhdistyvät ovet suljettuna, koska siellä ei ole lämmitystä ja kylmä ulkoeteinen on vieressä.

Tänään pitääkin sitten mennä pilkkomaan noita varalle laittamia puurunkoja polttopuiksi. Kesällä tilaamani 15 heittomotin puukuorma alkaa huveta näissä pakkasissa melkoisen nopeasti.

Vesiputketkin uhkaavat vihdoin jäätyä, aamulla vesi kulki hiukasen laiskasti kunnes virtaus sai voiton. Pitää käydä laittamassa putkien ympärille isot määrät pellavaeristettä ja yöksi hana tiputtelemaan niin ehkä ei jäädy umpeen. Eilen tarkistin että kellarissa oli näillä pakkasilla lämpötila pysynyt nollan tienoilla joten ei mikään iso hätä sen suhteen. Toki maa jäätyy koko ajan syvemmältä ja varmasti heijastaa sen kellariinkin joten täytyy alkaa miettimään konsteja sen lämmittämiseksi. Jos oikein mahdoton hätä tulee niin laitan aiemmin kanalassa käytetyn lämpölampun putkien lähelle palamaan, eiköhän se auta. Toivottavasti ei ole tarpeen, vihaan sähkölaskuja...

Niistä tulikin mieleen että viime kuun sähkön kulutus oli "huimat" 190 kWh :). Tämä tarkoittaa sitä että kuukausittainen sähkölasku on niin pieni että firma jolta sähkö ostetaan yleensä siirtää yhden kuukauden laskun seuraavan laskun yhteyteen kun perittävä summa on liian pieni. Mutta Fortum kyllä laskuttaa joka kuukausi. Ja se johtuu tuosta naurettavan kalliista siirron perusmaksusta. Eli joka kuukausi menee n. 20-30 euroa Fortumille ja joka toinen kuukausi n. 20 euroa sähkön myyjälle. Oma voimala alkaa kuulostaa koko ajan paremmalta...

Oletteko muuten koskaan syöneet oikein kunnon kovaa leipää? Pitäisiköhän seuraava kovettunut leipä paistaa köyhiksi ritareiksi kun ei meinaa veitsikään enää purra...Mutta näin siis täällä, puulämmityksellä pärjää pienessä talossa varsin hyvin kunhan on valmis pitämään hieman enemmän vaatteita päällä. Joskus leipä täytyy leikata kirveellä kun nykyiset veitset ei kestä ja lämpö tulee tekemällä ja ja ja... sitä rataa. En osaa sanoa milloin seuraava postaus tulee, riippuu niin mielialasta joten siihen asti mukavaa talvea!

5 kommenttia:

 1. Kyllä tämä talventekele on koetellut helppoa elämää eläviä kaupunkilaisiakin. Jotenkin pitkä sateinen syksy masensi mieltä.
  Lämmittääköhän enää nykyään kukaan kellariaan kuumalla hiiliastialla?
  Meillä oli ennen vanhaan kellaria varten sellainen iso, lämpöä hohkaava öljylamppu, joka jätettiin kovilla pakkasilla yöksi palamaan. En tiedä, miten nykyään sähkötöntä kellaria lämmitellään.
  Pärjäämisiä sinne teille! Vihjase vaimolle, että blogikuulumisia odotellaan. (kovasti).

  VastaaPoista
 2. Olipas mukavaa että täältäkin kuulee kuulumisia,mielenkiinnolla aina odotellaan postauksia..
  mukavaa talvea:) -Anna-Sofia

  VastaaPoista
 3. Liityin syksyllä lukijaksi tähän blogiin ja ehdin jo ajatella, että kuivatut omenat on jo varmaan syöty ja nyt ovat rassukat jäätyneet sinne mökkiinsä kun ei kuulu pihaustakaan.. mutta onneksi ei sentään.
  Aurinko alkaa jo paistella ja heti alan miettiä, että voi nyt siitä jo saisi keräimellä energiaa. Sähkön ja öljyn varassa kun tässä vielä lämmitellään.. Takkakin piti tilata, mutta tuli suunnitelmiin niin isoja muutoksia, että taitaa jäädä keväämmäksi.. Mielenvirkeyttä kevääseen ja parempia puukkoja tuleville leivänkannikoille.
  T: Suvenkeiju

  VastaaPoista
 4. Meillä yleensä aamulla lähdetään 16 asteesta. Paria patteria on kyllä pidetty päällä kun yksi putki uhkaa jäätyä ja toinen patteri on esikoisen huoneessa. Haluaa olla omassa huoneessaan ja jotenkin tuntuu karulta laittaa lapsi 14 asteeseen nukkumaan. Pitäisi vissiinkin se putki eristää paremmin ja muistaa kesällä tiivistella ikkunat uusiksi. Niitä vaan ei sitten välttämättä lämpimillä ilmoilla muista ja talvella on vähän hankalampi tilanne korjata... Näin talvella monien ystävien luona kyläily on kauheaa, kun heillä monella on sisällä niin kuuma, että meinaa ihan tulla huono olo :D Ne taas valittaa, että kylläpä teillä vetää :D Kaikkeen tottuu...

  VastaaPoista
 5. Sirkku: Kiitos tuosta hiiliastiavinkistä, laitoinkin samantien testiin ja seurailen miten lämpötilaan vaikuttaa. Välitin myös toiveen puolisolle :).

  Anna-Sofia: Kiva kuulla että ollaan kaivattu, ja samoin sinne!

  Suvenkeiju: Kyllä täällä ollaan sitkeitä kun ollaan niin itsepäisiäkin. Toivottavasti saatte takan pikaiseen, siinä on niin paljon tunnelmaakin :).

  mammukka: Kuulostaa vähän samalle kuin meidän aiempi asunto, sähköpatterit kävi yöllä mutta aamut oli aina kylmiä kunnes sai puuhellat ja takat kuumiksi :). Ja vierailut oli tuskaa muiden luona juuri tuon liiallisen kuumuuden vuoksi :D.

  VastaaPoista