Ei se kyllä ihan vieläkään valmis ole, puuttuu vielä ammeen kylmävesihana ja muutama huoneen sähköjohto tarvii kiinnittää nätimmin (kuivakäymälän tuulettimen sähköjohto ja keittiöön menevä sähköjohto). Vesihanaa ei varsinaisesti ole ollut tarpeeseen koska keittiön hana on heti oikealla olevan seinän takana. Sieltä ollaan kylpy- ja pesuvesi kannettu. Kylvyn järjestäminen on koko päivän homma, joten sitä harrastetaan harvemmin. Se vaatii sen verran lämmitettyä ja kylmää vettä kantoon että ei sellaista viitsi useasti touhuta. Yleensä tuo tapahtuu leivontapäivinä jolloin hella on monta tuntia kuumana. Normaalipäivinä riittää yksi ämpärillinen tai pari lämmintä vettä pesuun ja vesikauha.
Niille jotka kavahtavat kuivakäymälää sisätiloissa, voin sanoa että se ei haise. Tuuletin hoitaa hajun poiston tehokkaasti ja on haju pysynyt poissa ilman sähköäkin. Meillä sisävessa on pääosin öitä varten. Pönttö on myös erotteleva, takana menee letku alakerran säiliöön jonka voi tyhjentää painevedellä vaikka lannoitteeksi.
Oviaukko on muuten näkyvissä kuvan vasemmassa alalaidassa. Siitä saa kuvan kuinka pienestä tilasta on kyse. Kun amme on tuon mallinen ja korkea, eikä ole suihkua, vesi ei pääse läikkymään pitkin pintoja. Itse asiassa tarvii reuhota oikein kunnolla jotta saa pisaroita edes seinille.
Mutta tällä pärjäämme loistavasti.
Terve Haplo!
VastaaPoistaeilen illalla löysin blogisi, tämähän on mielenkiintoista. Itsekin havittelemme jonkinlaista asteittaista omavaraisuutta - siitä johtuu kiinnostukseni. Meillä on itsellä kolmen rouvan kanala (ei kukkoa) ja viime vuonna oli ongelmia kanapunkkien ja täiden kanssa. Onko teillä ollut vastaavaa ja miten olette siitä selvinneet? Muutenkin kanalakokemukset kiinnostaisivat. Aiotteko jossain vaiheessa pistää porukkaa pataan? Me harkitsemme, josko antaisimme yhdelle hautovalle hedelmöitettyjä munia, se tosin tarkoittaisi jossain veiheessa kirveelle töitä. Mutta sehän on luonnollinen osa omavaraisuutta.
tv Leena
Vielä kysyisin tuosta teidän kylpyammeesta, joka on mahdottoman kaunis - soveltuuuko se myös lapsille? Kuinka syvä se on? Mistä olette ostaneet sen? Onko pohjassa joku tulppa niin että vedet voi laskea viemäriin?
VastaaPoistatv Leena
Hei Leena ja tervetuloa lukijaksi :). Meillä ei ole ollut kanapunkkien tai täiden kanssa ongelmia, joten en osaa neuvoa asian kanssa :(. Voi olla että olemme ennaltaehkäisseet nuo ongelmat laittamalla juomaveteen aina valkosipulin kynnen. Se kun on antiseptinen ja tappaa bakteereita. Lisäksi kanojen pesuhiekka koostui suurimmalta osin tuhkasta (enimmäkseen koivun tuhkaa).
VastaaPoistaTällä hetkellä meillä ei ole kanoja mutta tarkoitus olisi saada kesäksi jälleen kanala pystyyn. Emme ole laittaneet kanoja pataan kun olemme kasvissyöjiä, tosin käytämme kananmunia, kalaa ja maitotuotteita vaihtelevin määrin.
Ammeen kanssa ei ole vielä tapahtunut mitään onnettomuuksia. Se ei ole liukas pohjasta kuten nämä tavalliset ammeet. Siinä on sellainen puolen metrin mittainen metallinen "tulppaputkilo" joka on helppo nykäistä auki jos jostain syystä hätä tulisi. Pohjassa on kierre johon saa kytkettyä esim. viemäriin vievän putken.
Syvyyttä ja pituutta sillä on 1 metri ja sitä saa tilattua esim. Kiramin kautta. Ammeen nimi on kastoallas.
Niin ja lisäksi tuli mieleen sekin että maalasimme kanalan seinät ja katon kalkkivesisekoituksella joka on emäksistä.
VastaaPoistaVoi miten tehokas paketti tuo teidän kylppäri. Ihan turhaan ihmisillä on ennakkoluuloja kuivakäymälöistä sisällä, meidänkään ei haise, vaikka on edellisen asukkaan tee-se-itse-mallia. Meillä ainoana vessana käytössä. Periaatteessa varmaankin toimii samalla systeemillä kuin tuo teidänkin pönttö, vaikka näyttää erilaiselta. Minkä merkkinen tuo pytty muuten on. Luulenpä, että meidän on jossain vaiheessa uusittava meidän systeemit, koska se alkaa olla jo suhteellisen vanha. Ajalta, jolloin kuivakäymälöitä ei juuri ollut saatavilla.
VastaaPoistaTuo on sellainen Separetin Torp Isak -malli. Se toimii kuten on luvattu mutta ei ole kyllä hintansa arvoinen, enkä usko että monikaan markkinoilla oleva on.
VastaaPoistaKuivakäymälät ovat nyt hyvin suosittu rahastuskohde kun kaikki joutuvat tarkistamaan jätevesiensä käsittelyt. Ihan esimerkkinä voin sanoa että rautakaupat veloittavat tuosta lisätarvikkeena myytävästä erottelevasta lastenistuimesta huikeat 50-60 euroa. Siinä on melkoinen kilohinta muoville. Separetin listoilla hinta olisi vain 38 euroa mutta vastailut loppuivat heti kun yritin saada heiltä suoraan ostettua ohi välikäsien. Ja ilman tuota istuinta lasten pissat valuisivat kiinteiden sekaan aiheuttaen hajuongelmia. Eli suurimmat voitot vedetään röyhkeästi näistä "enpä-tullut-ajatelleeksi" -lisäosista jotka on sitten pakko ostaa kun ei ottanut huomioon kaikkia tilanteita.
Jospa olisi ollut enemmän aikaa, olisin tehnyt omatekoisen ennemmin :/.
Hieno on kylppäri..ja aivan ihana tuo amme:)
VastaaPoistaKuivakäymälä vasta suunnitteilla,joten hyviä vinkkejä sai
tästä:)-Anna-Sofia
Yöllä kun valvoin, tuli mieleen tuo kylpytynnyrinne. Kuinka sinne pääsee sisälle, noita vessan vieressä olevia tikkaita pitkinkö?
VastaaPoistaTäytyy varmaankin olla toimivat jalat, jotta pytystä pääsee myös ylös. Mietin siis, että mieheni, jolla on tekonivelet molemmissa lonkissa ja liikeradat on rajoittuneet, ei pystyisi pyttyä käyttämään.
Voin kuvitella, että mukava on tuollaisessa suojaisessa tilassa peseytyä ja myös viipyä.
Anna-Sofia: Kiitos kehuista ja kiva jos jotain apua oli :). Sirkku: Tikapuut on tosiaan ammetta varten ja ammeen sisäpuolella on sellainen askel-lauta jota pitkin on helpompi kavuta ylös. Mutta kyllä se työläämpää on kuin tavallisessa ammeessa.
VastaaPoistaVielä tuli mieleen kysymys teidän vessaan liittyen. Käytättekö syntyneen humuksen kasvimaalla? Minulla on ollut mahdollisuus päästä tutustumaan perinpohjin vanhaan maatilaan ja totesin, että siellä huussin tuotokset ohjautuvat suoraan lantalaan, josta ne keväällä on ajettu muun tavaran joukossa pellolle. Kun olen jutellut tätä joidenkin tuttujen kanssa, he ovat olleet suorastaan ällistyneitä ja ihmetelleeet tautiriskejä. Itse lannoitan surutta oman pihamaamme hyötykasveja virtsalla - sehän on täysin steriiliä - mutta kuinka kauan pitäisi makkia kompostoida, jotta sen voisi laittaa kasvimaalle?
VastaaPoistatv Leena
Hieno on kylppäri! Meilläkin on kuivavessa sisätiloissa, eikä se haise, vaikkei ole edes tuuletinta. Erotteleva on meilläkin.
VastaaPoistaMe kompostoimme makin noin vuoden verran. Virtsan pitäisi kai jäätyä kaksi kertaa ja sitten sen voi levittää pellolle.
Oho, mihin tämä tieto virtsan jäätymisestä perustuu? Minä olen ymmärtänyt, että perusterveen ihmisen virtsa on steriiliä. Eri asia on sitten, jos on jotain tulehduksia, silloin bakteerit pääsee myös virtsaan. Meillä pojilla on aina kesäisin käsky käydä lannoittamassa marjapensaita ja hedelmäpuita, ihan mielellään nuo ovat toistaiseksi osallistuneet lannoitustalkoisiin. ;-) Haaveilen tosissaan kuivakäymälästä, mutta se vaatisi jo vähän enemmän viljelysalaa.
VastaaPoistatv Leena
Hyvä vähän tietää kokemuksia noista valmiista istuimista ja hinnoista. Emme ole tehneet juurikaan vertailuja, koska asia ei ole vielä niin ajankohtainen. Voipi olla, että kun uusimista tarvitaan, niin isäntä saa tehdä istuimen itse vanhalla mallilla. Minäkin olen ymmärtänyt, että virtsa sinänsä on steriiliä, eikä tarvitse mitään jäätymistä. Lannoitteena 1 osa virtsaa 9 osaa vettä. Itse kompostoimme makkia noin vuoden lämpökompostorissa ja sitten talven yli avokompostissa. Olemme käyttäneet hyötykasveille. Emme tosin juureksille. Ihan varmuuden vuoksi.
VastaaPoistaLeena (ja muut): Veikkaan kyllä että tämä ollut käytäntö, en kyllä ole asiaa niin paljon tutkinut. Tarvii tietysti muistaa sekin että nykyään nappaillaan lääkkeitä ja ties mitä kemikaaleja jonkin verran enemmän kuin entisaikaan (siis ne jotka ei käytä luonnonlääkitystä ja/tai yliprosessoituja ruoka-aineita kaupasta). Eli tilanteen mukaan varmaan täytyy arvioida kompostoinnin kesto.
VastaaPoistaVeikkaan juuri nyky-yhteiskunnan tyylin huomioiden että nämä pelottelut ovat juuri yleispäteviä ohjeita koska ei tiedä minkälaisisita oloista tavarat on tulleet :).
Mutta miten itse näen asian olisi se että jos et vedä antibiootteja ja ties mitä voimakkaita lääkkeitä jatkuvalla syötöllä ja vältät pitkälle prosessoituja, kemikaaleilla kyllästettyjä ruokia, pitäisi käymäläjätteen olla suhteellisen "turvallista" käyttää pellolla. Mutta tämä on siis ihan oma pohdintani asiasta. Jokainen edetköön oman harkintansa mukaan :).
Meillä on ollut kompostoiva vessa vasta puoli vuotta käytössä joten emme ole vielä asiaa tutkineet tarkemmin. Kyllä se hyödyksi käytetään mutta aikataulut ovat vielä haussa.