Alma-kuttumme on niin rauhallinen lypsyllä :) |
Niin tuoretta maitoa kuin olla voi, vaahtoutuukin kun vauhtiin pääsee :). |
Suodatetaan irtoroskat pois, tähän käy hyvin kahvin kestosuodatin |
Ja lopputuloksena 1,5 litraa upean valkoista ja terveellistä täysimaitoa! |
Jos haluatte tehdä juuston kaupan maidoista, ne tarvitsee jotain lisäainetta jotta soveltuvat juuston tekoon. Nämä vaiheet perustuvat käsittelemättömään maitoon joten hygienia on tärkeää kaikissa maidon käsittelyvaiheissa, edetkää omalla vastuulla, jne. Noin, nyt kun tarpeelliset varoitukset on annettu, jatketaan:
Maidon lämmittäminen 35 asteeseen |
Itse asiassa kattilamme rajoitti juuston kokoa koska saimme sinne mahtumaan "vain" 4 litran edestä vuohenmaitoa. Tällä määrällä saa noin 6 cm korkean ja n. 15 cm halkaisijan mittaisen juuston. Maito lämmitetään siis 35 asteeseen jonka jälkeen nostetaan tulelta pöydälle ja sekoitetaan 6 tuntia n. 20 asteessa seissyttä piimää n. ruokalusikallinen per maitolitra maidon sekaan (tähän käytimme omatekoista piimää joka oli lähes viiliä :D. Kaupasta ostettu piimä tarvitsee tuon odottelun jotta tulee tarpeeksi tuhtia). Hämmennetään sekaisin ja lisätään perään juoksute jonka määrä riippuu juoksutteesta, annostelu löytynee purkin kyljestä. Maitoa hämmennetään parin minuutin ajan kunnes alkaa muodostua juustomassaksi (sellaisia raejuuston näköistä kokkaretta). Tämän jälkeen on hyvä antaa maidon olla vielä n. 10 minuuttia rauhassa jotta juoksute saa rauhassa vaikuttaa. Huomasin tämän vaiheen olevan erityisen tärkeä, vaikutti juuston lopulliseen kokoon jopa senteillä. Silloin tällöin törmää ohjeisiin joissa pari minuuttia nähdään riittäväksi ajaksi.
Tämän jälkeen otetaan juustomuotti käyttöön. Meillä on keraaminen juustomuotti mutta koska en tiennyt kuinka paljon juustoa tuosta maitomäärästä tulisi, tein vielä oman kotitekoisen muotin vanhasta jogurttipurkista:
Tämän pohjaan puhdas juustoliina ja maidosta kerätään juustomassat liinan päälle ja puristetaan pohjalle tiiviisti. Eräässä ohjeessa neuvottiin murskaamaan juustomassa ensin mahdollisimman pieniksi muruiksi jotta ei jäisi ilmakuplia. Tätä minun tarvitsee vielä kokeilla parantaa kun oma juustoni on kohtuullisen kolhuinen :).
Kun kaikki juustomassa on puristettu sisään, kääritään liinaa päälle tasaisesti ja laitetaan painoa päälle (mieluiten muotin sisään istuva jotta tulee kivan tasainen pinta).
Oma muhkurainen goudan alkuni, kaipaa vielä tuon vuorokauden puristelun. Vähän siloisemmaksi vielä niin kelpaa esitellä enemmänkin :) |
Nyt annetaan olla painon alla 24 tuntia.
Seuraavaksi juusto upotetaan suolaveteen (muistaakseni 3,5 dl suolaa vajaan neljään litraan vettä) 24 tunniksi, kannattaa käyttää jotain painoa jotta pysyy veden pinnan alla. Juustoa voi käännellä myös välissä varmistukseksi:
Eka juustoni oli selvästi sileämpi :D |
Tämän jälkeen juusto jätetään kuivamaan 48 tunniksi viileään (joissain ohjeissa on sanottu 12 tuntia liotusta suolavedessä ja 24 tuntia kuivausta). Tämän jälkeen tulee vahaus jonka teimme mehiläisvahalla:
Mehiläisvaha lämmitetään sulaksi ja juustoa "dipataan" kahdesti jolloin pitäisi olla sopivan paksu suojakuori ulkoisia bakteereja vastaan. Seuraava vaihe onkin sijoittaa se esim. kellariin n. 10 asteeseen "ikääntymään" ainakin pariksi kuukaudeksi ja pidetään sormia ristissä jotta sieltä tulisi syömäkelpoista juustoa :).
Juuston valmistuksesta löytyy helposti ohjeita esim. youtubesta mutta muistakaa huomioida lämpötilat maiden yksiköiden mukaan! Googlella saa mukavasti yksiköitä muutettua tyyliin "90 fahrenheit in celsius".
Tämä oli havainnollinen ja mielenkiintoinen postaus! Muutenkin kiva blogi. Meillä ei ole (vielä...) vuohia, mutta jokainen askel kohti omavaraisuutta tuntuu kivalta. Ja tätä lukiessa voi haaveilla uusista askelista.
VastaaPoistaKiitos :). Kiva kuulla koska blogin alkuperäinen tarkoitus oli juuri nimenomaan havainnoida omavaraisuuteen siirtymisen vaiheita ja vaikeuksia. Olen ehkä kävellyt vähän turhan varovaisia polkuja noiden erheiden suhteen (en siis ole kaikkia vastoinkäymisiä kirjoittanut) mutta toivottavasti jälki paranee vielä :). Kyllä tämä työstä käy, mutta kaikki työ on oman perheen eteen ja joskus jopa tekijäänsä kiittää :).
PoistaSiis voi että, olipa hyvä postaus ja hienosti kaikki vaiheet tuot esiin, niin maistuvalta näyttää tuo juusto:)Hieno tämä blogi, aina odotellaan uusia kirjoituksia,tästä on tullut oikein inspiraation lähde
VastaaPoistameille..terv.Saana V.
Kiitoksia kehuista! Ja vasta kahden kuukauden päästä nähdään onko juusto onnistunut :D.
PoistaHienoa. Jään odottelemaan minkälaista juustosta tuli.
VastaaPoistaMielenkiintoinen blogi. Seurasin joskus puolisosi blogia, mutta en löydä sitä enää, onko hän lopettanut kirjoittamisen?
Kiitos :). Puolisoni kirjoittaa vieläkin, kokeile hopeaseitti.blogspot.fi :)
PoistaSiis WAU! Mehiläisvahaus ja kaikki! Näyttää ihan "oikealta" juustolta. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä juustosta tulee! Tekisi mieli tulla maistamaan ;D
VastaaPoistaKiitos :D. Kyllä tässä itsekin jännittää miten onnistuu. Tämä kypsymisvaihe on se kaikkein herkin hetki juuston elämässä, ei aina onnistu osaaviltakaan :).
PoistaHei, "eksyin" tänne paljoltikin lypsykuvan innoittamana :) Ihanaa juustoa, itse olen herkutellut vain tuoreella, mutta tämä innostaa kyllä kokeilemaan uutta kunhan vuohemme tulevat jälleen lypsyyn....jäin kyllä tänne "koukkuun" :)
VastaaPoistaVaikuttaa aika mielen kiintoiselta tuo juusto, odotan mielenkiinnolla jatkoa. Itse kun olen tehnyt vain tuorejuustoa sekä leipäjuustoa kutunmaidosta. Tiedä häntä jos vaikka joskus itsekkin innostuisi kokeilemaan. :)
VastaaPoistaItse asiassa yhden juuston vahakuori oli päässyt halkeamaan ja oli ollut ikääntymässä vain puoli kuukautta, mutta siitä huolimatta oli kyllä herkullista :). En jaksanut sitä varten sulatella lisää vahaa joten pistettiin syöden ihan uteliaisuuttamme. Selvästi huomasi että olisi kaivannut lisäaikaa kun juuttui juustoleikkuriin kiinni mutta oli se hyvää :). Suosittelen kokeilemaan! Nyt osa meidän juustoista on saanut piimän sijasta kefiiriä sekaan, saapa nähdä toimiiko sen bakteerikanta samoin.
VastaaPoistaAika mielenkiintoista...onnelliset herkuttelijat :)Mietin vain tuleekohan homeesta missään vaiheessa ongelmaa vai riittääkö vahaus torjumaan sen?
PoistaSopivan paksuisen vahakerroksen pitäisi riittää suojaamaan ulkoisilta bakteereilta mutta ei ole mitenkään tavatonta että olisi joskus homeessakin. Pahinta mitä olen lukenut on jos kärpänen on päässyt munimaan juuston sekaan josain vaiheessa ja vahakuoren alta paljastuu matoinen juusto :/. Ei ole vielä eteen tullut, johtunee kylmistä säistä, kesällä laitettu juusto voi olla vähän hankalempi tapaus...
PoistaOn myös tilanteita jolloin suolaliuoksen jälkeinen kuivaus on ehtinyt homehduttaa juuston pintaa mutta silloin se vain pyyhitään suolavedessä liotetulla rätillä pois ja vahat päälle. Suola itsessään luo jo kovemman kuoren joka estää homeen pääsyä juusto sisään.