tiistai 16. huhtikuuta 2013

Älä hukkaa heraasi :)

Tuossa nettiä selaillessa puoliso huomasi erään aika tärkeän tiedonjyvän juuston teossa. Juuston sivutuotteena tulee melko paljon heraa joka on oivallista ruoanlaitossa ja leivonnassa ja miksei eläinten ravintonakin. Mutta tiesittekö että tuosta herasta saa vielä lisää juustoa? Kyseessä on kovin suosittu ricotta-juusto joka on todella helppoa valmistaa.Kun olet ottanut juustomassan pois, lämmitä heraa yli 90 asteeseen ja anna jäähtyä rauhassa jonkin aikaa. Tämän jälkeen kaadat esim. kestokahvisuodattimen läpi jolloin ricotta-juusto jää suodattimeen. Ja tämä vasta oivallista juustoa onkin! Se sopii niin makeaan kuin suolaiseen ja sitä voi käyttää vaikka levitteenä leivän päällä.

Suosittelen kuitenkin käyttämään makeissa leivonnaisissa aivan tuoretta maitoa ja ricottoa jolloin vuohen aromi ei puske vielä esille (tietty riippuu maidosta ja lypsettävästä). Huomasin meinaan parin päivän vanhan maidon tekevän jo sen verran vuohen aromia sekaan että sokeroituna ei ainakaan itselleni maittanut :D. Suolaisten herkkujen kanssa kyllä varmaankin paremmin.

Ollaan tuossa jo ehditty maustamaan tuota tuorejuustoakin mm. savustetulla paprikan jauheella:
Ja on muuten hyvää! :) Harmi etten ehtinyt ottamaan kuvaa yhdestä puoli kuukautta kypsyneestä juustosta jonka vahakuori oli päässyt halkeamaan. Otin sen syötäväksi koska en jaksanut sulattaa vahaa pientä paikkausta varten. Lapset ja itse ahmimme sen niin nopeasti ettei siitä mitään dokumentoitavaa ehtinyt saada :D. Seuraavalla kerralla sitten :).

Ainiin, ainoana mainoksena täällä voisin mainita että lisäsin tuonne sivupalkkiin linkin josta voi käydä katsomassa ja myös tilaamassa puolison käsin tehtyjä tuotteita. Tuotevalikoimaa pyritään kasvattamaan mutta aika on kortilla kaiken arkiaherruksen vuoksi :).

Hyvää kevättä!

3 kommenttia:

 1. Aikoinaan juustolasta sai rahkantyyppistä massaa joka oli tehty vuohenmaidosta. Lisätessä ruohosipulia sai leivänpäälistä ja marjojen kera välipalaa. Siinnä oli jokin hapate jota sai niin isoissa erissä, ettei yksityinen ehtisi loppuelämänsä aikana kuluttaa...täytyy kokeilla tuota. ps. joskus tein uunijuustotyyppisen kokeilun vuohenmaidosta uunissa...taloa piti tuulettaa aika pitkään sen jälkeen ;)

  VastaaPoista
 2. Ricottaa en ole tehnyt, mutta tuorejuustoja kyllä. Siis ihan kermaviilistä ja jogurtista. Ne tehdään myös valuttamalla, mutta ilman kuumennusta. Tuota pitää kokeilla!

  Ja se voikin tuli sitten testattua. Loistava maku! Odotellaan kuusenkerkkiä pulpahtelevaksi, jotta saadaan tehtyä kuusenkerkkävoita. Se on todella nannaa!

  VastaaPoista
 3. Tuota täytyy ehdottomasti kokeilla kunhan taas saadaan vuohen maitoa. :)

  VastaaPoista