lauantai 20. huhtikuuta 2013

Goudan tilannekatsaus

On ollut hyvin juusto- ja maitopitoisia postauksia viimeaikoina, pahoittelut siitä :). Mielestäni mehiläistenkin hoito on helpompaa kuin juustojen valmistaminen :P. Ajattelin nyt sitten tehdä postauksen goudan ikääntymisen etenemisestä ja makutesteistä.

Otin yhden keskeneräisen juuston kokeiluun ja tällä kertaa nappasin kuviakin. Näitä juustoja voi ihan rauhassa tarkistella kesken kypsymisen kunhan laittaa uuden vahauksen päälle. Itse vain kaipasin kovasti juustoa leivän päälle ja en raaskinut ostaa kaupasta sellaista jota löytyy jo kotoa. Päätin siis uhrata puolet goudasta syötäväksi ja hyödynsin sitä myös blogipostaukseenkin.

Tällaista on siis vähän yli kuukauden kypsynyt juusto:


Koostumus oli jo aikalailla oikeanlaista, ei tarttunut kummemmin juustoleikkuriin ja tuoksui mehiläisvahan ja vuohen sekoitukselta (vahan aromi hälvenee juustosta aukaisun jälkeen). Makukin oli jo selvästi vuohen arominen joten vei itseltäni hetken ennen kuin alkoi maistumaan. Veikkaan aromin vain vahvistuvan mitä kauemmin juuston annetaan ikääntyä. Tämä kyllä johtaa siihen että aloitan juustot jo kuukauden ikäisinä koska tässäkin alkoi aromia jo olla itselle riittävästi :).

Mutta siis, hyvältähän tuo vaikutti ja alempi puolikas meni takaisin viileään ikääntymään. Jos vaikka malttaisi odottaa täydet kaksi kuukautta sen kanssa niin näkee miten tujua aromia pukkaa silloin :D.

Niin ja tosiaan, meidän mehiläisetkin ovat tehneet puhdistuslentonsa jo reilu viikko sitten ja näyttää siltä että kolme pesää selvisi yli talven! Neljäs oli kuollut (aavistelinkin niin) koska oli niin vähän populaatiota. Kuitenkin olen erittäin helpottunut, tämä todistaa että olen ainakin jotain tehnyt oikein niiden hoidossa. Tarvii käydä huomenissa lisäämässä kevätruokaa lisää. Pitkä talvi on verottanut talviruokavarantoja ja tarvii hiukasen autella :).

2 kommenttia:

  1. Voi että,näyttää niin hyvältä:)
    Upea blogi, piti lukea yhdeltä istumalta kaikki tekstit..oikein hyvää loppukevättä:)-Tuulia A.

    VastaaPoista
  2. Laitatko jossain vaiheessa teidän mehiläisistä jotain juttua, se kiinnostaisi minua.

    tv Leena

    VastaaPoista