keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Harraste-eläintenpito vaarassa

Näköjään meidän omavaraista eläintaloutta pitävien elämäntyyli on huomattu ihan ministeriötasolla kun jo tällaista esitetään. Itse kirjoitin jo mielipiteeni ministeriölle asiasta kuin myös uutisen komenttiosastollekin. Olkaa hyvä ja tehkää niin tekin. Tämä on jälleen yksi askel lähemmäs hengitysveroa ja pierupäästömaksuja. Vielä tulee päivä kun kuolleet banaanikärpäsetkin täytyy hävittää raatopalvelulla ja mehiläiset korvamerkata jos emme ala taistelemaan vastaan.

KSML: Eläintenpito ehkä luvanvaraiseksi - Kotimaa - Turun Sanomat


10 kommenttia:

 1. Juu oli kyllä hämmästys suuri kun tuon uutisen bongasin. Käsittämätöntä mihinkähän tääkin maailma on oikein menossa !

  VastaaPoista
 2. Tietyssä määrin voisin tuoda uudistusta kannattaa. Moni ottaa eläimiä tietämättä, mitä niiden pitoon sisältyy ja sitten eläimet saa kärsiä, koulutusta siis joo. Mutta ei mitään maatalousalan PT:a vaan esim. viikon kestävä perehdytys.

  Muuten kyllä ottaa päähän, jos muutos koskee ihan muutaman vuohen, lampaan ja kanojen hankkimista, jos kuitenkin tietoa ja taitoa löytyy :/

  VastaaPoista
 3. Tuo juttu oli melko lyhyt ja minulle jäi ainakin vähän epäselväksi, että tarkoitetaanko sillä tosiaan myös harreste-eläimiä vai ammattimaista eläinten kasvatusta vain. Jos harraste-eläimet myös tarvitsevat luvan niin ei hyvältä vaikuta... Mutta tavallaanhan harraste-eläimetkin ovat jonkin sortin luvan alla, koska ne kaikki pitää kuienkin maataloustoimistoon ja sitä kautta eviralle ilmoittaa. Olen vähän odotellut, että eikö ne kohta keks, että kanitkin pitää ilmoittaa... Kyllä isoveli meita tarkoin vahtii :( Tosin pakkoko sille on kaikkea kertoa, mutta siinä on sitten se riskinsä, että naapuri tai joku muu ilmoittaa... valitettavasti. Mutta ei anneta periksi :)

  VastaaPoista
 4. Itse juuri pidin jopa harrastepuolen kattavana koska tosiaan kunnalle pitää pidosta ilmoittaa ja hankkia tilatunnus vaikka harrasteeksi olisikin. Maanpakoonhan sitä kohta saa lähteä kun tässä maassa täytyy anoa lupa kaikkeen (ja tietty käydä koulua joka helvetin asiasta, ihminenhän ei osaa nykyisin itsenäisesti opiskella kun on netti ja kirjastot ym).

  VastaaPoista
 5. Paljon jää itsellekin epäselväksi tuosta, mutta ei nyt yhtäkkiä kyllä innosta ajatus. Eihän eläinsuojeluvalvontaankaan resurssit tunnu tässä maassa riittävän aina niin miten ihmeessä tuollaiseen nyt sitten on varoja ja resursseja...Odotan mielenkiinnolla mitä tuleman pitää.

  VastaaPoista
 6. Tytär on vasta kanalan pohjaa merkannut ja ulkorakennuksen rakentaminen pitäisi alkaa tänä kesänä. Onkohan kissan, koiran, muutaman kanin ja kotitarvekanalan pitokin tulossa luvanvaraiseksi.
  t. ee

  VastaaPoista
 7. Ja kukahat ton sitten valvoisi?

  Kun jo nyt on kunnan/läänin eläinlääkäreillä liikaa hommia, jotta edes kaupalliset tuotantotilat ehtisivät kiertää. Uutisessa ei lukenut, että toimeen halutaa 300 läänin-/kunnaneläinlääkariä lisää.

  Jos sääntöön, lakiin tai asetukseen ei tule realistista valvontaa, niin kaikki siirtyy pimeille markkinoille. Ja se on hyvä se - vai onko? Ei kai sittenkään.
  Hullu esitys.

  t. Alakerran isäntä

  VastaaPoista
 8. Vielä hullumpi laki on se, ettei yksityinen ihminen saisi viljellä porkkanaa tai perunaa itselleen. Tai mitään muutakaan siemenjuttuja. Jossain oli tällainenkin juttu, mutta en muista enää missä. Mutta niin kauan viljelen kun vaan siementä jostain saan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tätäkin on liikkeellä ja sen takana on megayhtiö Monsanto joka pyrkii patentoimaan siemenet. Tämä ei siis ole vitsi, asiaan yrittää vaikuttaa esim. addressisivusto Avaaz.org:

   We don't accept this. Let us keep our seeds EU!

   Tuonne olen itse rekisteröitynyt ja allekirjoittanut satoja addresseja, suosittelen ainakin tuohon esitettyyn allekirjoittamaan.

   Poista
 9. Ymmärrän sen, että myös harrastepohjalta pidettävät tuottavat eläimet (kuten kanat, vuohet, lampaat ym.) on ilmoitettava kuntaan. Eläintautien vuoksi nääs.

  Mutta en kyllä ymmärrä sitä, että mitään koulutuksia pitäisi alkaa läpikäymään muutaman kananreppanan takia.

  VastaaPoista