maanantai 3. kesäkuuta 2013

Käsivoimin muokattu pelto ja piha, ennen ja jälkeen

Kaikki lukijat tietänevät että meillä on tarkoitus tehdä maan muokkaukset mahdollisimman paljon käsivoimin. Jos jotain työvälinettä käytetään, se on moottoriton. Poikkeuksena on ollut puiden kaadot joissa ollaan reilusti yli puolet moottorisahalla kaadettu ja nyt kasteluvesien pumppaus. Syynä on kiire, sopivien sahojen puute ja se että aina ei vain omat voimat riitä. Mutta pelto ja piha on meillä täysin käsin muokattu, tässä kuvaa viime vuoden puolelta ja tänään otettu kuva:

Alakuvassa näkyvä ruohonleikkuri ei ole käytössä :). Olen sitä yrittänyt huoltaa myyntiä varten mutta ei ole lähtenyt käyntiin. Ruohoa ovat lyhentäneet puput, lampaat, vuohet ja kanat sekä kukot joten leikkurille ei ole ollut käyttöä muuton jälkeen. Kasteluvesi ollaan pumpattu kuvan takana olevasta lammesta joten siinä on ollut käytössä sähköä. Kovasti miettinyt miten senkin voisi ratkaista sähköttömästi ilman jatkuvaa ravaamista pellon ja lammen välillä. Ehkä jonkinlainen kasteluvesikouru puusta... hmm.

Muurahaiset ovat kiusanneet mehiläispesiä aivan jatkuvasti. Muistakaa levittää jotain kasvusuojaa pesien alle jotta eivät pääse ruohonkorsia kasvamaan pesään kiinni. Se on päivä ja eikö jo joku ruoho nojaa koppaan ja notku muurahaisista! Meillä mehiläispestä on suojattu vesiastioilla tukijalasten alla. Ei ole vielä niin sissejä murkkuja ollut että olisivat vettä pitkin pesään menneet. Ärsyttää nähdä kuinka periksiantamattomina pyörivät maassa kuin odotellen sopivaa reittiä hunajan kimppuun. Se on pari päivää ja pesä on tuhottu. Ei lepoa mehiläishoitajalle. Saisivat kyllä pikkuhiljaa parveilla jotta saadaan kanta kasvamaan :).

Upeata kesää kaikille!

17 kommenttia:

 1. Itse sain tuohon muurahais ongelmaan sellaisen vinkin että laita sellaiseen isoon lasitölkkiin sokerilientä, menevät sinne kun helpommin pääsevät. Kunhan vaan laitat sen niiden kulkureitille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää varmaan kokeilla tuota, kiitos vinkistä :)

   Poista
 2. Tosi hienolta näyttää. Olette ahkeroineet kovasti :) Kävin keväällä mehiläiskurssilla ja nyt olen alustavasti varannut pesän/pesiä, mutta justiinsa tässä tajusin, että mitenköhän meille käy kun pihamme on melkein täydellisesti keltiäisten valtaama... Joskus on vähän vaikeaa jo kanin ruokien kanssa. Hedelmän pala, jota kani ei ehkä heti syö on hetken päästä kuorrutettu keltiäisillä, eikä tarvitse olla välttämättä edes makeaa, leivälle käy joskus samoin... Mutta kai niilla keltiäisilläkin joku tarkoitus on kun niitä kerran on olemassa... ehkä tuo vesiastiakikka tepsisi niihin. Laitetaan korvan taa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahuksen murkut ovat kyllä pahin riesa mehiläishoidossa, niin ainakin itse olen kokenut... ei kai voi kuin tehdä mahdollisimman hyvä alustus pesille valmiiksi ja toivoa parasta. Jotkut käyttää veden sijaan rakennusmuovia, kääntäen sen kaksin kerroin tukijalasten alle ja vielä varmuudeksi sivelee vanhalla käsirasvalla. Se ois kuulemma myös tepsinyt. Muurahaiset eivät kuulemma osaisi kiipeillä reunojen yli ja rasva taitaa niitä häiritä melkoisesti.

   Poista
 3. Kovasti olet urakoinut, hatun noston arvoinen suoritus :)

  VastaaPoista
 4. Ihana piha, ja kyllä olette paljon saaneet aikaiseksi!
  -Tuulia

  VastaaPoista
 5. Voi jestas mikä muutos! Ihan kuin eri piha kokonaan! Kyllä te ootte itsekin sellasia ahkeria mehiläisiä vai pitäiskö sanoa työmuurahaisia ;D

  VastaaPoista
 6. Tyhmä kysymys, mutta miten ois tuollainen kaksi-mäntäinen käsipumppu millä saa nostettua järvestäkin saunaan helposti vedet? http://www.nira.fi/fi/tuote/hand-pumps/nira-9-kasipumppu-1-laipoin/1121/157485/2969677

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo näyttäisi järeältä hommaan :). Yritän aina vältellä kaikkea mekaanista kun en niitä osaa edes korjata. Ajattelin alkuun melkein sangolla sen veden sieltä nostaa mutta voi olla vielä kiireisessä arjessa liian aikaa vievää...

   Poista
  2. sen mitä yhden mökin saunalla tuohon tutustuin, niin vaikutti erittäin tehokkaalta ja jopa blondivarmalta ;) kivointa tuossa oli se että tuo kaksi-mäntäisyys aiheutti sen että heti kun alkaa pumppaamaan niin vettä alkaaa tulemaan ja ihan kivalla syötöllä... mulla oli viime talveen asti pelkkä käsipumppu ja kantovesi mutta nyt menee sähköpumpulla saunalle vesi. Tosin koskaan en käsipumpustani luovu :) sähköriippumattomuus on ihana vaikkakin kaukainen tavoite tontillani

   Poista
 7. Ennen oli tätilässä vinttikaivon ja navetan välissä puinen kouru. Vesi nostettiin kaivosta ja se kulki kourua pitkin navettaan lehmille. Talvella piti navetan seinässä ollutta reikää peittää räteillä ja kovilla pakkasilla rätti jäöätyi kouruun ja se piti hakata irti, mutta aina kourut toimivat. Nyt tuo kouru on kukka-astiana kun navettaa ei enää ole.
  t.ee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti moinen olisi rakentamisen arvoinen kunhan aikaa taas löytyy :). Kiva kuulla että ollut oikeasti käytössä ja toimiva! :)

   Poista
 8. Tervehdys, uusi tuttavuus! Blogisi on mielenkiintoisen oloinen. Blogissani (http://ahdintila.blogspot.fi/) on sinulle haaste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi mutta en millään löydä aikaa vastailla näihin kyselyihin :). Kiva että pidät kuitenkin blogistani :)

   Poista