lauantai 10. elokuuta 2013

Hunajaa!

Meillä on ollut melkoisen runsas kesä hunajan suhteen. Sitä on kertynyt reilu määrä omaan käyttöön ja nyt myös myyntiin asti. Mistään isosta tuotannosta ei sentään voida puhua mutta rajoitettu erä saatavilla Hopeaseitin kautta tilauksesta, käykääpä vilkaisemassa :).
Vähän jännittää tuliko polttopuita tehtyä tarpeellinen määrä. Sain puutaloni yli pään korkeuteen mutta se näyttää sievästi pinottuna siltikin niin vaatimattomalta. Saapa nähdä meneekö ostoklapeihin tulevana talvena. Toivottavasti ei.

Juustoa ollaan myös tehty, mutta se on kesäaikaan hankalaa kun kärpäset lentelevät sisälle. Juustomassa on niiden suurta herkkua ja päätimme pakastaa maidot jotta saamme sitten kerralla tehtyä isomman määrän ilmojen viilentyessä.

Kiireinen kesä jo kohta takanapäin, edessä vielä elonkerjuu. Pellolla on kasvanut perunaa, naurista, lanttua, salaattia, tomaattia, kesäkurpitsaa, papua, porkkanaa, jne, eli vähän kaikkea :). On myös yksi iso chilipuskakin saanut jo runsaan sadon alun, tuskin maltan odottaa minkä makuisia ovat. Ovat meinaan sekoittuneet eri lajikkeiden kesken ja meillekin lopputulos on täysi mysteeri. Mutta kesä on työlästä aikaa, otan kyllä vastaan rennomman talviajan vaikkakin jo nyt alkaa pimeys pelottamaan :). On niin paljon tehtävää ja haluaisi välillä rentoutuakin.

Lisäksi voisin vielä mainita että olemme myymässä lampaamme pois. Jäljellä on vielä kaksi kappaletta ihastuttavia rapsutettavia villahousuja :). Eli Jörö -niminen rygja sekä Nuu -niminen suomenlammaspässi. Molemmat ovat hyväluonteisia ja omia persooniaan. Nuu-pässi on ehkä jopa persompi rapsutuksille. Tulee mielettömästi ikävä näitä mutta pieni tonttimme ei kasva tarpeeksi nopeasti syötävää ja täten joudumme niistä luopumaan koska muuten ruokkiminen olisi liiaksi ostoheinän varassa. Kiinnostuneet voivat viestitellä sähköpostiosoitteeseen: omavaraisuus( a t )gmail.com. Ainoastaan noutona, emme voi kuljettaa paikalle.


13 kommenttia:

 1. Onnea hienon hunajasadon johdosta!

  Tuntuisi hyvältä elää noin, että pimeä talvikausi on rauhallisempaa aikaa! Niin sen kuuluisi olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Se vain harmittaa että kesää ei aina ihan niin innoissaan odota kun se tietää niin vietävästi töitä. Ehkä siihen suhtautuu paremmin kun se on ainoa työ johon tarvii juosta, tuo omavaraisuus siis :).

   Poista
 2. Wau hienoa, että saitte hunajaa noin paljon vaikka juuri uutisoitiin, että oli huono hunajakesä! Tiedän tuon tunteen lampaiden kanssa kun on liian vähän maata ja meillä sentään oli viime kesänä vain kesäpässejä kasvamassa. Nyt aiomme yrittää pitää talven yli. Nyt kesällä saamme niittää naapurien joutomaita ja sähkölinjan alta hakea lehtipuuta. Ylijäämä omenoita, perunoita ja leipää myös saamme sieltä täältä. Veljeni on viljelijä, jolta haemme heinät ja kauraa. Jos ostaisimme oikealla hinnalla jostakin talvievästä, hommasta tulisi varsin hintava harrastus. Te taidatte olla kasvissyöjiä, jos oikein muistan... Meillä kasvatetaan syötäväksi, mutta ehkä nämä tämän kesäiset nyt toistaiseksi jäävät henkiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätti kyllä meidät aika hyvin kun se näyttää noin kennoissa aika vähältä :D. Kun olin ensimmäisen pesän lingonnut piti todeta että ei me kyllä näitä kaikkia kyllä saada syötyä itse :P.

   Tuo lampaiden syömisinto on kyllä melkoinen ja ostoheinällä se ei tunnu hyvälle. Sen voisi vielä kestää jos tosiaan kasvattaisimme syötäviksi mutta näin villaa pelkästään tuottavina ovat kyllä meidän elämäntyyliin hiukasen turhan hintavia. Villaakin kun saa melkoisesti edullisemminkin.

   Poista
 3. Montako pesää teillä olikaan?
  Itse juuri viikonloppuna suunnittelin, että taidan itse aloittaa kahdesta pesästä. Tosin vielä saan kotvan odotella, ennenkuin puuhaan pääsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tällä hetkellä viisi pesää, aloitimme itsekin kahdella ja ne ovat joka vuosi lisääntyneet. Kannattaa siis varautua parilla lisäpesällä juuri tämän vuoksi (katto, pohja + pesälaatikko) taikka olla säännöllisesti satokauden aikana poistelemassa emokennoja koska uuden emon tulo johtaa parveiluun. Lisäksi voi joutua vaihtelemaan muurahaisten takia laatikoita toiseen kun ne maanvaivat majoittuvat sisään lämpimiin rakenteisiin :). Myös joka vuosi joutuu tilaamaan mehiläisvahakennoja valmistajilta koska omat mehiläiset eivät tuota niin paljon vahaa jotta niistä omiin tarpeisiin riittäisi. Veikkaan että kennorakentelupesät pitäisi olla erikseen koska ne eivät lyhyen kesän aikana ehdi enempää. Lisäksi talviruokintaan tarvitaan n. 25kg kuivaa sokeria vesiliukseen sekoitettuna per pesä (tai niin paljon kuin kahden viikon sisään talviruokinta-aikana pystyvät syömään). Hunajankin pitäisi käydä mutta siitä on niin vähän käytännön tietoa että menee kokeiluksi. Lisäksi kuulin että vain alkukesän hunaja on sopivaa talviruokintaan. Hunajakakkujen lisäily vaatisi pesän avaamista useammin ja näin voivat ärsyyntyä helpommin.

   Huh, tulipas pitkä teksti. Pitäisi kirjoittaa tästä se blogipostaus joskus :D.

   Poista
  2. Olipas hyvää tietoa. Eikä yhtään liian pitkä teksti. ;-)

   Odotan innolla postausta mehiläisten pidosta. Muakin se kovasti kiinnostaa.

   t. Alakerran isäntä

   P.S. Onko se linko jokin keittiön monitoimikoneen lisäosa, vai ihan oma koneensa?

   Poista
 4. Kerjuulleko joudutte? Tarttee pitää kiirettä, sillä eivätkös ne ole tekemässä siitä laitonta... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toivottavasti eivät vielä elonkerjuusta :o)

   Poista
 5. Kylläpä olette hienon hunajasadon saaneet:)Toivottavasti
  kasvimaanne sato on yhtä tuottoista, täällä ainakin juuressato onnistunut yli odotusten..-Anna-Sofia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kovasti toivon kanssa :). Hienoa kuulla että on tullut hyvä sato myös :).

   Poista
 6. Aivan mahtava blogi sinulla. Itsekin lopetin YT-humppaan kyllästyneenä IT-alan hommat puolitoista vuotta sitten. Nyt opiskelen ravintolakokiksi.

  Kirjoittamasi omavaraisuus-aihe kiinnostaa ja liittyy etäisesti eräharrastukseeni. Laitankin linkin tänne www.terveisetravintoketjunhuipulta.com -blogiini.

  VastaaPoista
 7. Joo'o kiva blogi, kun van tätä päivitettäs useemmin.. Tylsää käydä, kun mitään ei tapahdu :/

  VastaaPoista