perjantai 22. syyskuuta 2023

Tofun valmistus soijapavuista

Vegaani/kasvissyöjäperheenä tofun kulutus on meillä kohtuullisen suurta, onhan meitä sentään viisi nälkäistä! Maailman tilanteen huomioiden tarvii olla varalla tapa säästää se muutama euro lisää ruokamenoissa, tässä tapauksessa tofun ostossa. Ikinä ei tiedä mihin nekin pienet varat voi tarvita. Tämä pieni säästö onnistuu valmistamalla tofun itse soijapavuista ja voi että kuinka hyvää se onkaan!

Teimme pienen videon youtubeen tästä toimeenpiteestä joka on jo minulle niin tuttu. Toistan kuvion muutaman kerran viikossa :). Mutta mikä parhainta säästön lisäksi on se että voin itse luoda marinadin tofulle ja tofu on aina aivan älyttömän herkullista ja juuri omaan makuun.

Jos et satu löytämään sopivia papuja tutuista kaupoistasi löydät niitä mm. verkkokaupastamme.Sen verran vinkkinä valmistukselle että kannattaa antaa hieman extra-aikaa tehosekoittimelle jotta pavut murskautuvat kunnolla, tämä vaihe vaikuttaa suuresti lopullisen tofun määrään. Parhaimmillaan olen saanut aikalailla saman verran tofua valmiiksi kuin olen syöttänyt papujakin. Mutta koska kaikilla on vähän erilaiset välineet niin suosittelen kokeilemaan ja etsimään sen optimiblendausajan.

Resepti:
500g soijapapuja
2 litraa vettä + liotusvesi
1,5 sitruunan mehu

Esivalmistelut:
Liota soijapapuja runsaassa vedessä vähintään 12 tuntia.

Valmistus:
* Huuhtele liotetut soijapavut hyvin. 
* Jauha soijapavut ja vesi hienoksi nesteeksi tehosekoittimessa .
* Siivilöi seos ja ota neste talteen paksupohjaiseen kattilaan.
* Keitä soijalientä 20 - 30 minuuttia ahkerasti hämmentäen. Soijaliemi palaa helposti pohjaan. Poista pinnalle syntyvä vaahto.
* Ota seos pois liedeltä ja sekoita sitruunamehu kuumaan seokseen.
* Anna seoksen heroittua.
* Kun tofumassa  ja hera ovat erottuneet siirrä tofumassa harsokankaalla vuorattuun juustomuottiin.
* Purista ylimääräinen vesi pois lisäpainojen alla kunnes tofumassa on muodostunut kiinteäksi (noin 20 - 60 minuuttia riippuen painosta ja toivotusta kiinteydestä).
* Valmis tofu säilyy jääkaapissa marinointiliemessä noin viikon.

Videolla näkyy koko prosessi joten suosittelen katsomaan sen läpi.

2 kommenttia:

  1. Onko niin, että soijapavut liotetaan jossain toisessa vesimäärässä vai onko tarkoitus käyttää tuo 2 litraa liotukeen ja sitten lisätä huuhtelun jälkeen sama vesi tehosekoittimeen?
    Entä kun siivilöidään papuseos ja otetaan neste talteen kattilaan ja seuraavaksi keitetään soijalientä, niin tarkoittaako soijaliemi tuota talteen otettua nestettä vai seosta ja nestettä yhdessä?

    VastaaPoista
  2. Hei! Ei sentään liotuslientä uudestaan käyttöön. Se on ihan oma vetensä jolla vain huuhdotaan pavut. Parhaiten prosessin näkee videossa, suosittelen katsomaan.

    VastaaPoista