tiistai 11. toukokuuta 2010

Sähkölaitehelvetti

Joskus tulee aikoja jolloin tuntuu kuin koko talo hajoaisi käsiin. Olen huomannut tässä n. 6 vuoden ajan perheellisenä omakotitalossa asuneena että seuraavat asiat ovat yhtä juhlaa tapahtuessaan:

- pesukone menee rikki
- lämminvesivaraaja menee rikki
- astianpesukone menee rikki
- sähkökatkos (provided by Fortum)
- wc  menee rikki

Näihin vielä kun yhdistät satunnaisesti seuraavat tapahtumat:

- noro-virus tai vatsatauti (vähintään kaksi lasta taloudessa)
- vilustuminen
- kevään kylvöt ja maanmuokkaukset

Alkaako ahdistamaan?

Meillä hajosi tuossa viime vuoden puolella astianpesukone. Se olikin kuin pieni vesipuisto. Kone imi vettä hanasta ja samalla jäi ikilooppiin että poisti sitä poistoputken kautta pois :D. Ihmeteltiin miksi kone käy monta tuntia. No, eipä suruttanut, se oli ihan paska muutenkin. Ei edes pessyt kunnolla. Se oli varmaan alkusysäys tälle jo hyväksi todetulle elämäntavalle että ei mitään uusia elektroniikkaromuja kotiin. Siitä sitten laitettiin myös keittiö kunnon rempan alle. Ennen siellä oli ympäri vuoden käytössä ainakin 10 eri sähkölaitetta:

- lamppu
- sähköliesi + uuni
- jääkaappi
- pakastin
- kahvinkeitin
- vedenkeitin
- leivänpaahdin
- mikroaaltouuni
- liesituuletin
- sähköpatteri
- astianpesukone

Remontin jälkeen vanhoista elektroniikkalaitteista ainoastaan lamppu jäi. Jääkaappi ja pakastin laitettiin meidän kylmäeteiseen. Näin ei tarvinnut talvella pitää kuin pakastinta päällä. Jääkaappi oli toimeettomana suurimman osaa talvesta kun pidimme ruokatavarat eteisen hyllyillä.

Kaiken muun korvasi vain yksi hankinta: puulämmitteinen hella. Ja astiat pestään nykyisin käsin.

Voisi kuvitella että puuliesi olisi jotenkin hankalaa mutta ei todellakaan. Saat samalla tehtyä kahvit, teevedet, leipomiset, ruoat, lämmityksen sekä romun lämminvesivaraajan reistaillessa myös lämpimät pesuvedet!

Miten ihmeessä ihmiset ovat voineet olla aikoinaan niin tyhmiä että ovat poistaneet vanhat puuliedet ja ottaneet jotkut ihmeen sähköromut tilalle?

Nyt kun meillä alkoi reistailemaan myös tuo vanha posliiniponi, olen harkinnut että jos ehdin, korjaamisen sijaan revin koko romun helvettiin ja rakennan sisäkuivakäymälän. Se toimii sitten koko lopun talon elinkaaren ajan.

Tälle äijälle riitti.

6 kommenttia:

 1. Jopas löytyi mielenkiintoinen blogi! Hattua nostan ja kaikkea hyvää toivotan pyrkimyksellenne omavaraistalouteen. Missäpäin Suomea asustelette?

  VastaaPoista
 2. Kiitos W! Täällä Varsinais-Suomessahan me reuhotaan. On mukavaa saada kannustusta tälle, töitä on saanut paiskia ihan hulluna :).

  VastaaPoista
 3. Eräällä tutullani on käytössä omakotitalossa Biolanin kompostikäymälä...ei tarvitse kompostoida haisevia jätteitä kun pöntön alta tulee valmista multaa :) Ja valmiin mullan tyhjennys tarvitsee suorittaa noin 2-4 kertaa vuodessa. Maksaa itsensä takaisin varmasti! http://www.biolan.fi/suomi/default4.asp?active_page_id=108

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä, MustaHukka! :) Olen kyllä sen verran hullu että varmaan yritän rakentaa moisen itse sitten kun sellainen remppahetki tulee :D.

  Jos se ei ota toimiakseen (= kodin laajuinen biohazard) niin voisi ehkä jopa ostaa tehdasvalmisteisen :).

  VastaaPoista
 5. Tykkään internetistä kun sun blogi löytyi. Ahistaa vähemmän :D

  VastaaPoista