sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Leipää ja villoja

Olipa jälleen melko tavanomainen viikonloppu. Työtä, työtä ja työtä :). Saha alkaa olla teroitusta vailla, uskonpa että saisin laudat hampailla halki nopeammin kuin tuolla umpitylsällä sahalla. Jostain syystä saan myös joka kerta jonkun verta tirskuvan haavan itselleni aiheutettua. Ei auta vaikka yritän olla varovainen. Onneksi ei sentään sahasta tällä kertaa niinkuin yleensä, ne vuotaa ihan hulluna.

Mutta, tänään päätti puoliso keritä meidän pikkuisemman lampaan. Yllättävän paljon tuota villaa irtosikin, kissat tulivat heti tarkistamaan laadun:


Ja tänään oli myös ruisleipien leivontaa... leivontapäivinä melkein toivoisi että olisi vähän kylmemmät säät kun asunto on kuin sauna. Mutta noh, leipä on leipää! Ja nämä ovat todella herkullisia:


Ihan kohtuullisen kokoinen tuo taikinatiinu. Vain puolillaankin ollessa riitti taikina viiteen ruislimppuun ja viiteen reikäleipään :). Vielä tarvitsee odotella pari päivää jälkikypsymistä ennen kuin pääsee iskemään hampaansa niihin :P. Mutta nyt alkaa silmäluomet painaa, on aika levolle.


5 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä leipää:)-Kati

  VastaaPoista
 2. Meitä on näköjään muitakin.. eli nykyiseen elämänmenoon kyllästyneitä it-ammattilaisia joita kiehtoo ajatus mahdollisimman omavaraisesta elämästä. Mehiläiset ja kanat löytyy jo meiltäkin mutta muuten omavaraisuuden aste on huomattavasti piemempi kuin teillä. Piti lukea kaikki blogin postaukset kerralla kun oli niin mielenkiintoista. Lisää yksityiskohtia kaipaisin monestakin tekemästäsi jutusta mm. lautojen halkaisusta. Eli lisää tekstiä vain mahdollisimman paljon, jään seuraamaan mielenkiinnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkempia ohjeita löytyy esim. www.rihmasto.fi -sivulta, artikkeleista omavaraisuuden niksejä. Koetan jatkossa muistaa laittaa mukaan työvaiheitakin :). Harvemmin vaan tulee kannettua kameraa mukana ja en ole niin suunnitelmallinen.

   Poista
 3. Ilmeisesti teette tuon leivän juureen, niin kyselen miten olette laittaneet alulle tuon ensimmäisen "hapatuksen", vai oletteko sen jostain saaneet...meillä oli onnea kun saimme mummulta ensimmäisen hapatteen ja myöhemmin tietty joka leipomisesta jätetään hiukan seuraavaan..peesaan ensimmäistä kommentoijaa, eli on todella ihanan näköistä leipää,nam! -Anna-Sofia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkujuuri on tehty itse, ohje siihen löytyy esim. wikikko.info/wiki/Ruisleipä -sivustolta.

   Periaatteessa hapanjuuren teko onnistuu pelkällä ruisjauholla ja vedellä tai käyttämällä valmiin hapanleivän sisusta ja vettä.

   Poista