maanantai 19. toukokuuta 2014

Apujoukot kanalastaIiris ja Mustikka työn touhussa.

Minulle tuli ajatus jota oli pakko kokeilla :). Kesemmällä sitten näemme oliko siinä mitään järkeä ;). Nimittäin tunnetustihan nuo kanaset ovat melkomoisia kuopsutelioita, ja meillä ovatkin päässeet monasti maata mylläämään elonkorjuun jälkeen ja alkukesällä ennen kylvöä. Nyt kuitenkin kokeilen kuinka nuo kanaset osaavat herneitä istuttaa :D. Siispä metallisista kompostikehikoista aitaus, herneitä maahan ja kanat sekaan. Ja hyvinhän nuo kaksi luottokanaamme hommaa lähtivät työstämään. Kuivat herneet eivät näitä kiinnosta kun maa kuhisee pikkuötököitä ja juuria. Pian herneet olivatkin peitettynä ja maa varsin kuohkeassa kuosissa, ja nyt odotellaan että kuinka hajalleen herneet toisistaan päätyivät. Myöhemmin sitten isken risuja herneentaimien lomiin tukikepeiksi :). Tänään oli aamusta niin kaunista että oli aivan pakko lähteä puutarhahommiin. Mukaan pääsivät korillinen siemeniä, puutarhahanskat, loput sipulit liotettuna ja saappaat jotka varsinkin tänään osoittautuivat varsin tarpeellisiksi puutarhassa. Tapasin nimittäin käärmeen joka sai minut lähinnä kauhun partaalle, taisi käärmerukkakkin vähän säikähtää.


Puutarhassa multiin pääsivät mm. pillisipulin siemenet. Näitä suosittelen jokaisen pihalle! Ovat monivuotisia ja superhelppoja kasvamaan. Vanhassa kodissamme näitä kasvattelin kukkapenkillä Pioneiden väleissä, ovat helposti leviäviä, kokonaan syötäviä ja ihan nättejäkin :). Tänne uuteen kotiin ei jostain syystä ole tullut pillisipuleita kasvatettua, mutta tänä kesänä tämäkin vääryys korjataan.Maahan pääsivät ne loput sipulin-istukkaat, rohtopäivänhattua, tilliä, lehtikaalia, kehäkukkaa, salaattia ja pellavaa.

Pellavaa laitoin kasvamaan kokeilumielessä. Haluan opetella kuitupellavan käsittelyn alusta loppuun, kasvista kankaaksi. Ja saahan siitä öljyisiä terveellisiä siemeniäkin (jotka ovat myös erittäin hyvää ravintoa kaneille, varsinkin noille karvaisille angoroille... toki myös muille kotieläimille kuten kanoille jotka mielellään pellavansiemenillä herkuttelevat).

Rohtopäivänhattua kasvatan rohdoksi, kuten nimestäkin voi päätellä :). Se on myös oikein hyvää teeainesta, varsinkin talventuiskeissa.Olen myös aivan hassu ja ostin nokkosen siemeniä. Kyseessä nyt ei kuitenkaan ole ihan tavallinen nokkonen vaan ns. isonokkonen (kuvan rekvisiittanokkonen sitävastoin on aivan tavallinen nokkonen). Ja tästä myös toivottavasti opimme tekemään lankaa ja kangasta. Lehdet ja siemenet ovat myöskin aivan syömäkelpoisia :).Aikaisemmin keväällä iskimme metsäaukealle viisikymmentä koripajun oksaa ja nyt ne ovat lähteneet kasvamaan. Ensi keväänä päästään oikealla koripajulla punomaan ja ehkä ensi vuonna voisi kokeilla punoa pajuaidankin puutarhan ympärille (ehkäpä / mahdollisesti ).

 Paju on myös ihanan monella tapaa hyödyllinen kasvi, vaikka sitä niin monasti haukutaankin. Ensinnäkin se on todella arvokas puu/pensas mehiläisille tai siis mehiläistarhaajalle, sillä pajunkukinnot antavat mehiläisille tärkeitä ravinteita talven jälkeen. Ovathan ne ensimmäisiä kevään kukkijoita.

Toiseksi pajun kuoresta pystyy valmistamaan köyttä ja se sisältää myös lääkinnällisiä ominaisuuksia. Itse en ole kokeillut valmistaa kuoresta kipulääkettä, mutta kyllähän sekin pitää jossakin vaiheessa kokeilla. Onneksi kivut eivät ole pahemmin vaivanneet :). Pajunkuorella värjätään myös lankoja ja parkitaan nahkoja.

Ja kolmanneksi paju on loistava materiaali punontaan ja sillä saakin tehdyksi vaikka mitä isoa sekä pientä.Metsänmehiläiset ahkerana.
 Kotikanalasta on muutakin hyötyä kuin herkulliset, tuoreet ja eettiset munat. Sen lisäksi että kanojen seuraaminen on varsin terapeuttista ne ovat viihdyttäviäkin. Kanalauman touhut ovat useinkin kuin suoraan saippuaoopperasta ja herkkumadon kiinni saanut kananen käynnistää joka ikinen kerta hurjan amerikkalaisenjalkapallo matsin :D. Siis viihdettä, penkkiurheilua ja terapiaa.

Ja näiden edellämainittujen lisäksi ovat kovia tyyppejä hoitamaan kompostia, kääntämään maata ja ehkä myös hyviä hernekylväjiä :).


Mutta nyt pitänee lopetella tietokoneen näpyttely, ukkoskuuro on juuri saapumassa talon päälle, joten ei parane pidellä sähkölaitteita päällä.


Lämpimiä toukopäiviä toivotellen!

~Tanja

 P.S Ei sitten ehdittykkään sähköjä sulkemaan kun jo salama tuli ja räiskähti :/. Meni siinä hötäkässä modeemi. Aina ei voi voittaa tai jotain...2 kommenttia:

 1. Ukkosen varalle suosittelen yhtä ylijännitesuojaa :) sillä voi suojata mukavasti useammankin sähkölaitteen jos vaikka on itse pois kotoa (esim. http://www.motonet.fi/fi/tuote/384400/AEG-Jatkojohto-10v-Takuu-6-pistokepaikkaa-kytkin-ylijannitesuoja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onkin ylijännitesuoja olemassa, ja oli itse asiassa liitoksissa modeemiin... mutta taitaapi olla rikki koko suoja kun noin päästi piikin läpi :/.

   Parhainta on olla kokonaan ilman sähkölaitteita :).

   Poista