torstai 15. toukokuuta 2014

Mansikat mielessä

Nyt meillä on sitten mansikkamaa :). Ei kovinkaan iso sellainen, mutta tästä on hyvä jatkaa. Ensin katsotaan tämän kesän sopivatko nuo mansikkalajikkeet meidän metsätontille, ja jos sopivat niin jokaisesta kasvuun lähteneestä mansikantaimesta saadaan yksi lisäystaimi loppukesällä. Joten jos oikein hyvin käy, kesän lopulla mansikantaimia on nykyisen neljänkymmenen sijasta kahdeksankymmentä :). Ja ne "ylimääräiset ei-priimataimet", joita myös joka kesä mansikoilta saadaan, pääsevät nuorien hedelmäpuiden alle kasvamaan ja levittäytymään. Mansikat ovat mahdottoman hyviä peittokasveja ja näistä mansikoista sitten uskaltaa käydä hiukan lehtiä napsimassa tee ja salaattiaineksiksi ;).


Ensin oli peltotilkku jossa viimekesänä kasvatimme olkien/lampolapahnojen päällä perunaa. Maa oli siis hiukan pehmentynyt ja saanut humuskerrosta.

Haralla sitten vain muokkailin leveähköjä mutta melko matalia mansikkapenkkejä. Näin sain pieneen tilaan mahtumaan vähän enemmän. Kapeisiin käytäviin laitoin pihalta haravoitua katetta (sisälsi havuja, lehtiä jne.).Mansikkapenkkit saivat kanalasta palanutta pehkua ja tuhkaa puuhellasta. Päälle vielä lisäsin paksun kerroksen olkea. Itse olen aikaisemminkin käyttänyt olkea mansikkamaan katteena ja olen siitä pitänyt. Mansikat pysyvät puhtaina, maa kosteana ja lämpimänä. Toiset saattavat tätä pitää sottaisana tai epäsiistinä, minusta se on ihan idyllistä ja samalla maa saa myös lisää humusta :).

Kuopuksemme oli suurena apuna mansikanistuttajaisissa.

Mansikat istutettiin siksakkiin, tämän takia siis leveät penkit ;). Suoraan riviin istuttaessa taimiväli on noin 30cm, siksakkiin laitettuna noin 20cm. Näillä neljälläkymmenellä taimella saatiin täytettyä kaksi riviä, kahteen tyhjään riviin sitten laitetaan kesällä jotain väliaikaisesti kasvamaan, ehkäpä joitakin yksivuotisia yrttejä (basilikaa jne.).

Lumotar kukkii :)

Mittausapurina toimi pihalta löytynyt keppi.


Nyt sitten kastellaan ja hoivataan sekä toivotaan lämpöisiä päiviä. Kesä näyttää mitä tulee vai tuleeko mitään. Satoa ei nyt tietenkään tänä vuonna saada, ihan kiva jos edes maistiaisia tulisi. Kunhan nyt vain viihtyisivät ja antaisivat satoa tulevina vuosina :).Taimikasvatus on nyt kiireisimmillään. Maissintähkät pääsivät myös multiin ja lämpölavoille. Basilikat ja muutamat muut yrtit pitäisi koulia isompiin ruukkuihin ja pitäisi tuo loppu peltokin käydä muokkaamassa kuntoon. Töitä siis riittää. Onneksi luonnosta saa myös tuota ilmaista ravintoa, kunhan sitä vain viitsii käydä hakemassa :).

Nokkosta pussi päivässä!


~Tanja

2 kommenttia: