sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Makeannälkä

Tervehdys kaikille :). Olen uusi kirjoittaja tässä blogissa ja nimeni on Tanja. Toista blogiani voit käydä kurkkimassa täällä.

Ajattelin näin ihan ensimmäisellä kerralla kirjoittaa hiukan makeannälästä, joka ainakin minulle on varsinainen ongelmanjyvänen ainakin välillä. Tiedän että ruokavaliolla ja totuttautumalla siitä pääsisi eroon, mutta kun se ei ole niin helppoa. Minulla pääsee todella usein unohtumaan ruokailut jolloin makeannälkä sitten taatusti iskee päälle. Ja ei, minulle ei toimi tässä tilanteessa että söisin sitä ruokaa, kun makeannälkä iskee ruokailun jälkeen kahta kovempana päälle. Toinen syy makeannälän hyökkäykseen on huonosti nukuttu yö, minkäs sillekkin sitten voi? Pyytää kumppanin antamaan nuijanukutuksen, ehkä ;).

Minulle itselleni on makeasta vieroittuminen muutaman kerran onnistunut vain totaalikieltäytymisellä, mutta sitten tulee ne Joulujuhlat ja Äitienpäivät ja ties mitkä kissan kummin kaiman kihlajaiset joissa kirjaimellisesti pakotetaan maistamaan ainakin yhtä konvehtia tmv. Sen jälkeen oma itsekurini ei yleensä ole enää pitänyt ja jälleen kärsitään makeanhimosta :/.

Omavaraisuuteen pyrkiessä tämä ongelma on korostunut, sillä tuntuu nurinkuriselta kärvistellä suklaalevyn vuoksi kun sitä ei oikeasti tarvitse. Siksipä olenkin nähnyt paremmaksi vaihtoehdoksi valmistaa namut itse, mahdollisimman yksinkertaisista ja lähellä tuotetuista aineksista (mahdollisuuksien mukaan omista aineksista). Ja pikkuhiljaa totuttaa oma ja perheen makuhermot luonnonmakeisiin, eli marjoihin ja hedelmiin. Ehkä jonakin päivänä pystyn maistamaan sokerilla höystettyjä namuja ja toteamaan "ettei se niin hyvää ollutkaan" :).

Mutta sitä odotellessa teille muillekkin vinkkinä pari namureseptiä kokeiltavaksi kun makeannälkä seuraavan kerran yllättää:


Hunajanekut:
(5 isoa tai 10 normaalikokoista nekkua)

1dl kermaa
1dl hunajaa
1dl sokeria

Nekut valmistetaan "tötteröihin" jotka rullataan esim. leivinpaperinpaloista (10cm*10cm). Tötteröiden terävät päät kannattaa taittaa jotta tötterö pysyy koossa. Ja jotta tötteröiden täyttö sujuisi ne kannattaa laittaa pystyyn pullon suihin. Lisäksi tarvitset vielä tikut nekkuihin.

Tai voit valmistaa nekut suoraan paperi/folio/silikoonimuotteihin.
Kaikki ainekset laitetaan paksupohjaiseen kattilaan ja annetaan kuumeta kunnolla. Hämmentää pitää koko ajan, seos palaa helposti pohjaan.Kermasokeriseosta keitetään noin 20 minuuttia. Seos on valmista kun kylmään veteen tipautettu karkkiseostippa ei veteen pudotessa hajaannu vaan jää kimmoisaksi kuulaksi.

Anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä noin 5 minuuttia.Lämmin nekkumassa kaadetaan tötteröihin ja annetaan hetki vielä jäähtyä. Kun nekut ovat huoneenlämpöisiä on aika laittaa tikut vielä paikalleen.

Ja sitten annetaan jäähtyä ja kovettua viileämmässä.
Ja lopuksi tietenkin nautiskellaan :).
Fudge/Kola namut:

3dl ruokosokeria
3dl sokeria
1,5dl kermaa
2 rkl hunajaa
1 rkl voita
(1 tl vaniljaa jauhettuna)

ripaus merisuolaa pinnalle

Nämä olivat mitä ehdin kuvattavaksi pelastaa, maistuivat siis ainakin lapsille ja miehelle.

Sekoita kattilassa sokerit, hunaja ja kerma. Anna kuumentua kunnolla koko ajan sekoittaen. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes vesitestissä saat pehmeän kuulan (eli jälleen tipautetaan seosta kylmään veteen ja jos seos ei hajoa vedessä se on valmista).
Sekoita joukkoon vaniljajauhe ja voi. Anna seoksen jäähtyä lähes huoneenlämpöiseksi. Kun seos on huoneenlämpöistä se kaavitaan rasvattuun tai leivinpaperilla vuorattuun muottiin ja pinnalle ripotellaan hieman karkeaa merisuolaa. Aseta muotti viileään.
Kun karkkilevy on jäähtynyt kunnolla se leikataan paloiksi.

Tähän resptiin on helppo lisäillä esim. kuivattuja karpaloita tai puolukoita, ne lisätään samassa vaiheessa kuin vaniljajauhekkin lisättiin.Olisi hauska lukea millä keinoilla te muut säätelette makeanhimoanne tai millä sen tainnutatte?

Seuraavaksi aion kokeilla tehdä nekkuja ainakin ilman kermaa, ehkä jopa ilman sokeria, pelkällä hunajalla siis. En tiedä onnistuuko se mutta täytyy kokeilla.

2 kommenttia: