maanantai 5. huhtikuuta 2010

Vanhassa vara parempi

Silloin kun kotoa löytyy joitain harvinaisia aarteita, täytyy ne myös huoltaa arvoiseensa kuntoon :). Miltä kuullostaisi 1938 vuoden Husqvarna ompelukone:



Tämä laite ei ole nähnyt todellista toimintaa moneen kymmeneen vuoteen joten otin tehtäväkseni huoltaa sen käyttökuntoon. Sanotaanpa vielä että minulla ei ollut mitään käsitystä miten laitteen edes kuuluisi toimia muuta kuin että polkimia sotkiessa pitäisi neulan liikkua :o).

Tämä aarre oli vielä jopa niin hyvin säilytetty että laatikosta löytyi alkuperäinen käyttöohje:



Itse asiassa löysin huolto-ohjeita jo aiemmin eräästä kirjasta nimeltä "Vanhassa vara parempi" (Valitut palat). Mutta katsotaanpa mitä alkuperäinen ohje neuvoo...



"Jos kone on pitemmän aikaa käyttämättä sattuu helposti että öljy pikiintyy ja aiheuttaa koneen kankean käynnin. Tällöin puhdistetaan kone parhaiten siten, että kuvissa 1 ja 2 merkityissä öljyreijissä käytetään paloöljyä tai bensiiniä. Konetta poljetaan hetken kiivaasti, pyyhitään sitten puhtaaksi ja voidellaan hyvällä koneöljyllä."

Selkisi! Kone ei ainakaan alkuun hievahtanutkaan, vain poljin pyöri. Noh, ei muuta kuin kokeilemaan. Bensiinin sijaan ajattelin käyttää tinneriä puhdistukseen ja hyvin hoitikin hommansa. Nämä vanhat koneet on niin loistavia ettei tarvi pelätä muoviosien sulamista vahvojen aineiden kanssa (mutta suosittelen pysymään tuossa bensassa jos ei ole varma mitä osia kone sisältää. Tinnerillä kun on ikävä vaikutus muoviin, puuhun ym.)

Suurimmat koneistot saa näkyviin helposti:










Vanhan öljyn putsauksen jälkeen pääsinkin sitten lisäämään uutta öljyä. Sitä menikin ihan kohtalaisesti. Pikkuhiljaa alkoi koneisto heräämään henkiin ja nostalginen nakutus kantautui korviin :). Lisäsin vielä öljyä polkimiinkin ja johan lähti rullaamaan!

8 kommenttia:

  1. Oioi, minulki on meiän maalla tuollainen pöytäompelukone (isäni sedän vaimon kone), mutta ei sitä ole käytetty varmaan 50-60 vuoteen. Ja polkimestakin on mennyt katki jokin johdontapainen..

    Olisi kyllä mukavaa saada kone joskus toimintakuntoon. :)

    VastaaPoista
  2. Se on se nahkanauha varmaankin, veikkaan että hyvä suutari osaisi tehdä toisen tilalle :).

    Muista varata sitten paljon neuloja varastoon, minulla taisi mennä poikki ainakin kolme ja vaatii vielä pientä asettelua että tulee tasaista tikkiä :D.

    VastaaPoista
  3. Singerin otin käyttöön ilman huoltotoimia. Kuin uusi. Aika kivaa kun voi tehdä nopeeta polkien, tarkkaa käsin veivaten.

    VastaaPoista
  4. Keijo: jälleen hyvä esimerkki siitä miten joskus laitteet rakennettiin kestämään :). Sellainen käytäntö ei istu sitten mitenkään meidän nykyiseen kvartaalitalouteen.

    VastaaPoista
  5. Moi osaisitko neuvoa mistä saisi neuloja, mulla samanlainen kone :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut, on jäänyt tämä kommenttisi näkemättä. Itse ostin neuloja ihan ebayn kautta ison määrän, koska sieltä sai huomattavasti edullisemmin kuin täältä. Neulat olivat mielestäni ihan normaaleja ompelukoneen neuloja, minun ovat merkiltään Schmetz, tyypi universal 130/705H 15x1H, 80/12. Toivottavasti tästä on apua :).

      Poista
  6. itsellä singeri vuosimallia 1924 , käytössä ollut vielä muutama vuosi sitten, singeriltä löytyy googlaamalla sellainen englanninkielinen sivusto mistä saa tilata vielä joitakin osia,ohjekirjaa ,työkaluja sekä tuota nahkaista hihnaa kyseiseen koneeseen, myöskin olikohan ompelukonemaailma sieltä saa samaista hihnaa. Ja eikun ompelemaan.

    VastaaPoista
  7. Hei! Onko sinulla tuo käyttöohje tallella? Onko siitä mahdollista saada kuvia vaikka sähköpostitse? Meillä on tuollainen aarre mutta vaatisi huoltoa mutta ei ole hajuakaan, mistä aloittaa...

    VastaaPoista